Iba pol kilogramu sójového mäsa sa v množstve proteínov vyrovná 2kg mäsa, 28 vajciam alebo 5-tim litrom mlieka. Vitamíny obsahuje v 5x väčšom množstve ako mäso a vajcia a 7x väčšom ako v mlieku. Ani obsah vápnika, horčíka, vitamínu B, draslíka a železa nie je zanedbateľný.
Rastlina budúcnosti
Rastlinou budúcnosti sa sója nazýva hlavne pre svoj pozitívny vplyv na organizmus. Bôby obsahujú kvalitné tuky chrániace naše cievy pred sklerózou, infarktom a mozgovými príhodami. Priaznivé účinky má aj pri depresiách, vysokom krvnom tlaku, neurózach, roztrúsenej skleróze a na nervovú sústavu. Vďaka sóji môžeme predísť páleniu a prekysleniu žalúdka a kazeniu zubov. Rozkladá žlčové kamene a je vhodná pre diabetikov. Predchádza ateroskleróze a ochoreniu obličiek. Preventívne jedenie sóje predchádza hemeroidom, zápche a zlepšuje hormonálnu činnosť. Prostredníctvom fytoestrogénov upravuje zvýšenú hladinu ženských hormónov.
Využitie
Využitie sóje je všestranné. Vyrába sa z nej "mäso", múka ale aj mlieko a olej, ktorý sa používa aj v kozmetickom priemysle.
Pôsobí antialergicky na ľudí, ktorí trpia alergiou na kravské mlieko. Až 90% detí, po nahradení kravského mlieka sójovým, sa uzdravili.
Výrobky
Výrobkov zo sóje je veľa. Medzi najznámejšie patrí tofu, múka, mlieko a mäso.
Tofu obsahuje bielkoviny, tuk, sacharidy a vlákninu, draslík, vápnik, železo, vitamíny radu B a magnézium. Je ľahko stráviteľné.
Sójové klíčky obsahujú bielkoviny, enzýmy, vitamíny a chlorofil. Dajú sa konzumovať v surovom stave, kedy majú v sebe všetky výživové vlastnosti.
Sójové bôby môžu byť hnedé, zelené či čierne, no najčastejšie sú žlté. Využívame ich ako zdroj vlákniny a bielkovín..
Sójová krupica a múka existuje prírodná, teda plnotučná alebo odtučnená. Je vhodná pre celiatikov, keďže neobsahuje lepok.. Sójová krupica naviac obsahuje vysoké množstvo proteínov.
Sójové mlieko môžeme získať aj vo forme prášku, ktorý treba rozmiešať s vodou. Obsahuje proteíny a vitamíny radu B.
Miso je pasta vyrábaná zo sójových bôbov, soli, obilnín a kultúry.
Okara je drť vzniknutá pri výrobe sójového mlieka. Pridáva sa do koláčov a pečiva.
Lecitín je extrat využívaný ako emulgátor vo výrobkoch obsahujúcich veľa tukov a olejov. Získava sa zo sójového oleja.
Sójové orechy sú vo vode namočené sójové bôby vypražené do zlatista. Majú vysoký obsah bielkovín.
Natto sú fermentované (vykvasené) uvarené sójové bôby. Pre organizmus sú ľahšie stráviteľné.
Sójový olej je extrakcia zo sójových bôbov po fermantačnom procese.
Syry a jogurty zo sójového mlieka nahrádzajú klasické smotanové jogurty a kyslú smotanu.
Sójový proteín je zahustená a dehydratovaná sójová múka. Výrobok je bohatý na proteín, obsahuje len malé množstvo tuku a sodíka.