
Koenzým Q10 nie je žiadny marketingový trik. Je to dôležitý antioxidant podobný vitamínom, a ľudské telo si ho dokáže vyrábať samo. Ale už po dvadsiatke produkcia koenzýmu Q10 v tele klesá. Našťastie si koenzým Q10 môžeme dopĺňať v strave.
Antioxidant koenzým Q10
Ako všetky antioxidanty, aj koenzým Q10 (známy aj ako ubichinón) má v našom tele ochrannú funkciu. Nachádza sa napríklad vo svaloch, pečeni a ľadvinách človeka, ale najviac koenzýmu Q10 máme priamo v srdci, kde chráni srdcový sval pred poškodením.
Koenzým Q10 podporuje bunkový metabolizmus a chráni bunkové membrány pred poškodením. Pomáha vytvárať v tele potrebné enzýmy a likvidovať toxíny. Ani mocný koenzým Q10 by na to ale nestačil sám.
Potrebuje spojencov v podobe vitamínu E a karotenoidov, ako je napríklad alfakarotén a betakarotén (mrkva, aj varená), luteín a zeaxantín (brokolica, kel, špenát a iná zelenina, vajíčka), ale aj lykopén (paradajky) a ďalšie.
Pred čím nás koenzým Q10 chráni?
Koenzým Q10 sa používa preventívne aj terapeuticky napríklad pri:
- prevencii a liečbe (pod lekárskym dohľadom) problémov so srdcom,
- ateroskleróze (kôrnatenie tepien),
- cukrovke,
- hypertenzii (vysoký krvný tlak),
- nadváhe a obezite,
- vyčerpaní a chronickej únave,
- psoriáze,
- alergiách,
- astme,
- cirhóze pečene,
- zápaloch ďasien,
- ako súčasť prevencie a liečby Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby,
- a pri ďalších ochoreniach a zdravotných problémoch.
Aby si naše telo mohlo vyrábať koenzým Q10 svojpomocne, potrebuje k tomu dostatok vitamínu B6 (chilli, bazalka, tuniak, losos, pečienka, orechy).
Koenzým Q10 obsahujú napríklad tieto potraviny:
- brokolica,
- pomaranče,
- červené a hydinové mäso.
Na trhu je dostatok výživových doplnkov rôznej kvality s obsahom koenzýmu Q10. Obvykle je však najlepším riešením dopĺňať si tento dôležitý antioxidant ako súčasť kvalitnej, zdravej, vyváženej stravy.