Ak si lámete hlavu nad tým, aké slané pečivo by ste ešte mohli pripraviť na váš silvestrovský (ale nielen ten) stôl, inšpirujte sa týmito jednoduchými, ale za to veľmi chutnými receptmi na bazalkové slané keksíky a šunkovo-syrové slimáky. Výhodou je, že ich môžete pripravovať spolu s vašimi deťmi, keďže bazalkové keksíky sa vykrajujú podobne ako medovníčky.
Bazalkové slané pečivo
Čo budete potrebovať?
Na prípravu slaného bazalkového pečiva si pripravte:
- 500 g polohrubej múky,
- 250 g masla (prípadne margarínu),
- 200 ml smotany na šľahanie,
- 2 čajové lyžičky sušenej bazalky,
- 1 čajovú lyžičku morskej soli,
- 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva.
Ako postupovať?
Všetky ingrediencie si spolu zmiešajte, kým vám nevznikne pevné cesto. To následne zabaľte do potravinovej fólie a odložte na 1-2 hodiny na chladné miesto alebo do chladničky. Potom vyvaľkajte cesto na hrúbku 3-4 mm. Formičkami z neho povykrajujte želané tvary, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 190 stupňoch približne 15-17 minút, kým pečivo nebude mať zlatistú farbu.
Šunkovo-syrové slimáky
Čo budete potrebovať?
Na šunkovo-syrové slimáky si prichystajte tieto suroviny:
- 1 lístkové cesto,
- 300 g šunky,
- 250 g tvrdého syra,
- kečup,
- podľa chuti pizzové korenie, oregano, cesnak, kukuricu, olivy, šampiňóny a pod.
- 1 vajce na potretie.
Ako postupovať?
Lístkové cesto si rozdeľte na polovicu a rozvaľkajte ho na cca 2-3 mm hrubé pláty. Natrite kečupom. Podľa chuti môžete do kečupu pridať aj pizza korenie, oregano alebo cesnak. Následne na cesto naukladajte plátky šunky. Posypte nastrúhaným tvrdým syrom a ďalšími ingredienciami podľa vášho výberu. Zabaľte do rolády. Krájajte na cca 1-1,5 cm hrubé plátky. Tie poukladajte na plech vystretý papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri teplote 190 stupňov približne 10-15 minút.