Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Slamiha na žlčník aj pleť

rss

Slamiha piesočná, latinsky Helichrysum arenarium, mnohým asi nič nehovorí. Možno pomôže jedno z ľudových mien –plesnivec, plesnivček piesočný, radostka či slamený kvet. Vďaka jej špecifickému výskytu sú niektoré jej druhy nie len u nás, no aj v okolitých krajinách zákonom chránené. Jej žlté kvietky môžeme zbierať od júla do septembra, u nás ich však nájdeme veľmi málo.

Východoeurópska bylinka nesmrteľnosti

Slamiha je trvalka z čeľade astrovitých, ktorú sa dá vypestovať aj doma ako skalnička. Potrebuje suchú pôdu. Na pestovanie je síce veľmi náročná, no za pokus to stojí. Pochádza z východnej Európy, cez Kaukaz sa dostala až do Strednej Ázie. V Európe rastie prevažne v Škandinávii, Pobaltí či Nemecku. Kedysi ju Rusi považovali za bylinu nesmrteľnosti, na chorvátskom ostrove Pag je zase oddávna pridávaná do mlieka, z ktorého sa vyrába syr Gligora.

Uvoľní kŕče!

Aj keď je viac menej neznáma, priaznivých zdravotných účinkov má viac než dosť! V prvom rade pôsobí ako chloretikum, čo znamená, že je to látka, ktorá zvyšuje vylučovanie žlče. Ochraňuje a detoxikuje pečeň, žlčník a tráviaci trakt. Znižuje riziko tvorby žlčníkových kameňov a zápalu žlčníka a žlčovodov. Pôsobí aj na trávenie a urýchľuje látkovú výmenu. Okrem toho pôsobí diureticky, teda odvádza z tela prebytočnú vodu, antialergicky, spazmolyticky –uvoľňuje kŕče a zabraňuje rastu mikróbov. Ak budete pravidelne piť slamihový čaj, prečistí vám aj obličky a pomôže na chronické zápaly.  

Vyčistí pleť od škodlivín

Odvarom zo slamihy sa dajú aj omývať rany, ktoré odvar prirodzene stiahne. Okrem toho sa pije pri nachladení.  Zápar sa využíva aj pri reume. Slamiha veľmi priaznivo pôsobí aj na pleť. Vnútorné užívanie pomáha na takú pleť ktorá bola vystavená toxickým látkam, napríklad alkoholu, fajčeniu, liekom či zlej strave. Vonkajšie použitie, teda čistenie pleti odvarom či slamihovými obkladmi pomáha pri pleti poškodenou nadmerným pôsobením slnka,  infekciou z kúpalísk, umelou kozmetikou atď.  Bylinkári ju odporúčajú aj pri obyčajných vyrážkach, no aj pri ekzémoch, akné, alebo psoriáze. Nájdeme ju aj v niektorých homeopatických prípravkoch. Takisto ju možno pridať do prírodného repelentu, pretože jej silná aróma je pre hmyz nepríjemná. Najlepšie je zmiešať ju s levanduľou.

Odvar na trávenie

Ak máte zhoršené trávenie, skúste nasledujúci odvar. Ak ale máte vysoký tlak, pozor! Táto kombinácia bylín ho ešte zvyšuje.

Postup: Zmiešajte spolu rovnaké množstvo bazalky, saturejky, paliny pravej, rozmarínu, slamihy a rasce. Dve polievkové lyžice zmesi zalejte litrom vody. Povarte, nechajte lúhovať zhruba 10 minút a sceďte. Pre požadované účinky pite šálku nalačno ráno a šálku večer pred spaním :)

 

Foto: Zdroj internet

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz