
Bábovka s medom
Čo potrebujeme?
250 g hladkej múky, 100 g masla, 60 g práškového cukru, 60 g medu, 3 vajíčka, citrónová kôra (z chemicky neošetreného citróna), ½ balíčka prášku do pečiva, 80 g mandlí, 125 ml sladkej smotany, 1 balenie vanilkového cukru
Ako postupujeme?
Maslo vymiešame s cukrom a medom do peny. Postupne pridávame žĺtky, strúhanú citrónovú kôru a strúhané mandle alebo orechy. Striedavo potom primiešavame múku s práškom do pečiva a smotanu. Nakoniec do cesta vmiešame sneh z bielkov ušľahaný s vanilkovým cukrom. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme v predhriatej rúre cca 35 minút.
Medová čokoláda
Čo potrebujeme?
po ½ šálky medu, nesladeného kakaa a vody, 1 čajovú lyžičku extraktu z vanilky a 3 šálky horúceho mlieka
Ako postupujeme?
V malom hrnci rozpustíme med spolu s vodou a kakaovým práškom. Celé dôkladne miešajte. Prevarte na miernom plameni 5 minút, kým zmes mierne nezhustne. Odložte z plameňa a primiešajte vanilku. Nakoniec túto zmes vmiešajte do horúceho mlieka a môžete podávať.
TIP 1: Mrazená medová čokoláda: Sirup pripravte tak, ako je popísané vyššie. Potom to vmiešajte do 3 šálok studeného mlieka. Nalejte do misiek na ľadové kocky a dajte zmraziť minimálne na 6 hodín. Vložte kocky do mixéru a spracujte, kým zmes nebude hladká. Podávajte v studených pohároch s lyžičkou.
TIP 2: Čokoládový sirup môže byť pripravený dopredu a odložený prikrytý pri izbovej teplote až dva týždne. Pre 1 porciu horúcej čokolády miešajte ¼ šálky čokoládového sirupu do ¾ šálky horúceho mlieka.
Mäkučký medovníkový koláčik
Čo potrebujeme?
Cesto: 165g masla, 2 lyžice medu, 250g hladkej múky, 200g cukru, pol lyžičky sódy bikarbóny, 2 vajcia, trošku mlieka
Krém: ½l mlieka, 6 lyžíc detskej krupice, 2 lyžice cukru, ½ plechovky Salka, 200g masla, 100g nahrubo nasekaných orechov
Ako postupujeme?
Maslo zohrejeme a rozpustíme v ňom med. Ručným šľahačom potom k tomuto základu primiešame cukor, vajce a múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Pokiaľ bude cesto príliš tuhé, pridáme trochu mlieka. Cesto nalejeme na dva plechy vyložené papierom na pečenie, dobre rozotrieme a pečieme dozlata pri 160˚C asi 6 minút. Pláty po upečení necháme vychladnúť, prekrojíme ich na polovicu a strany prípadne odkrojíme tak, aby sme vytvorili rovnako veľké obdĺžniky.
Do mlieka pridáme cukor a krupicu. Uvaríme si kašu, zamiešame a necháme vychladnúť. Potom pridáme Salko a zašľaháme maslo. Všetky štyri pláty potrieme krémom, navrstvíme ich na seba a vrch ešte posypeme zmesou orechov a rozdrvených odkrojených kúskov. Necháme aspoň hodinu v chladničke (ideálne zabalené v potravinárskej fólii) a podávame.