Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sladké zemiaky — zdravá pochúťka z Mexika

rss

Batáty sú známe aj ako sladké zemiaky. S pravými zemiakmi síce nemajú veľa spoločného (okrem tvorby koreňových hľuz), patria však k najzdravším potravinám na svete. Batáty ako ich poznáme z našich obchodov sú vlastne podzemné hľuzy rastliny menom Povojník batátový (Ipomea batatas). Prečo by nemali chýbať ani na vašom tanieri?

Batáty sú mimoriadne výživné, obsahujú množstvo vitamínov (B, C atď.), minerálnych látok (najmä draslíka), vlákniny a ďalších cenných látok. Sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov (napr. betakaroténu), vďaka čomu prispievajú k ochrane pred celým spektrom civilizačných ochorení. Pravidelná konzumácia batátov posilňuje vyčerpaný a stresovaný organizmus, zlepšuje trávenie a činnosť imunitného systému, znižuje pravdepodobnosť rakoviny hrubého čreva, stabilizuje hladinu krvného cukru.

Najzdravším spôsobom konzumácie batátov je zjesť ich za surova. Domorodci ich bežne piekli v popole alebo varili vo vode, sušili do zásoby a vyrábali z nich múčku. V slovenskej kuchyni ich môžete používať ako náhradu alebo doplnok klasických zemiakov, nastrúhané do šalátov, pečené (nakrájané na plátky) v rúre. Červené batáty sú vhodné skôr na varenie a zapekanie. Žlté batáty sú výborná alternatíva zemiakov pri smažení hranoliek a čipsov, alebo ako náhrada tekvice do koláčov. Nezabudnite však na to, že pri smažených potravinách sa už o zdraví :) nedá hovoriť.

Batáty si ľahko vypestujete vo vlastnej záhrade, či dokonca v kvetináči vo svetlom byte. Výsadbové hľuzy si kúpite v niektorom zo špecializovaných záhradkárskych obchodov a e-shopov. Dokonca aj v potravinárskom obchode kúpené sladké zemiaky, ak majú vegetačné očká alebo klíčky, môžete vysadiť. Pod názvom sladké zemiaky sa ale predávajú aj iné plodiny ako len batáty. Napríklad topinambur (sladké zemiaky, židovské zemiaky), alebo mexický balkónový brečtan (Ipomea Batatas Variegata, predávaný pod obchodným názvom Inka Gold).

Nároky na pestovanie: batáty potrebujú slnečné stanovisko s prípadným odtienením extrémneho poludňajšieho letného úpeku, výživnú hlinito-piesčitú pôdu, pravidelnú zálievku, podľa potreby hnojenie (napr. hnojivo pre subtropické rastliny, raz za dva týždne). V záhrade rastie vo výživnej pôde prakticky bez nárokov na starostlivosť, v chladnejších polohách je vhodné pestovať batáty skôr za oknom či v skleníku. Rastlina je pomerne nenáročná, s bujným rastom. Sadí sa podobne ako zemiaky, úroda sa zberá približne na prelome septembra a októbra. Z úrody si môžete znova odložiť malé, mechanicky nepoškodené hľuzy na výsadbu pre ďalšiu sezónu (uložte si ich do debničky s pieskom a trochou rašeliny). Rastlina je citlivá na mráz, takže vyniesť kvetináče von alebo vysadiť hľuzy do voľnej pôdy možno až po skončení májových mrazov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz