Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Skvelé spôsoby ako sa zbaviť vínnych mušiek

rss

Určite to poznáte- kúpite si čerstvé ovocie, či zeleninu, dáte ich do misky a ešte pomaly ani nestihnete ochutnať, už po nich poletujú "ovocné" mušky. V skutočnosti je ich správny názov vínne mušky (Drosophila melanogaster) a nie sú nebezpečné, skôr otravné. Do domácností sa dostávajú z vonkajšieho prostredia cez otvorené okná, dvere, ale môžete si ich priniesť aj na ovocí (vo forme vajíčok,lariev), či na vlhkej handre. Tieto mušky majú totiž schopnosť prežiť a rozmnožovať sa všade tam, kde je organická hmota a vlhkosť. Ako sa ich zbaviť?

Prevencia proti vínnym muškám

Najleším opatrením proti vínnym muškám je prevencia. Ak ich teda ešte v domácnosti nemáte, nezabúdajte vykonávať tieto preventívne opatrenia:

  • vyhadzujte (alebo rýchlo konzumujte) prezreté plodiny;
  • umyte produkty, ktoré si kúpite na trhu hneď, ako si ich prinesiete, aby ste odstránili prípadné vajíčka alebo larvy;
  • pravidelne vynášajte odpadky;
  • ihneď poutierajte vyliate tekutiny, najmä ak sa jedná o ovocný džús, víno alebo pivo.

Ak však už vínne mušky vidíte poletovať, môžete vyskúšať jeden z nasledovných spôsobov:

Jablkový ocot a plastový obal

Nalejte trochu jablkového octu do pohára a otvor v pohári prekryte plastovým obalom, ktorý môžete prichytiť gumičkou. V plastovom obale spravte niekoľko dierok. Keďže vínne mušky nemôžu odolať vôni jablkového octu, vletia dnu a už viac nevyletia.Pre väčší úspech spravte takýchto pascí niekoľko a umiestnite ich po vašej kuchyni, či mieste, kde sa vínne mušky najviac vyskytujú.

Papierový kužeľ, ocot a staré ovocie

Proti vínnym muškám dobre poslúži aj tento trik: do pohára dajte trochu octu a kúsok prezretého (môže byť aj nahnívajúce) ovocia. Potom zrolujte papier do kužeľa a vložte ho do nádoby úzkym koncom nadol. Vôňa octu a hnijúceho ovocia priláka dnu vínne mušky, ktoré sa ale, vďaka kužeľu, už viac von nedostanú. 

Ocot a mydlo

Ak zistíte, že vínne mušky, ktorých sa chcete zbaviť, akosi odolávajú aj plastovému obalu aj papierovému kužeľu, skúste mydlo. Ako? Do nezakrytej misky s jablkovým octom pridajte zopár kvapiek tekutého mydla. To zníži povrchové napätie octu, mušky sa doň ponoria a utopia.

Staré víno alebo pivo

Podobne ako vôňu octu majú vínne mušky rady vôňu vína a piva. Skúste teda nechať otvorenú fľašu s troškou z týchto tekutín - mušky vletia dnu, ale úzke hrdlo ich už nepustí naspäť a vy sa ich zbavíte.

Máte doma ozaj vínne mušky?

Ak náhodou nevyšiel ani jeden z návrhov, ako sa zbaviť vínnych mušiek, uvedených hore, radšej skontrolujte, či sa naozaj jedná o vínne mušky. Často sú totiž zamieňané s tzv. odtokovými muškami, ktoré sa často vyskytujú práve v okolí odtokov a odpadkov. Rýchlym tipom pre kontrolu je farba očí týchto mušiek (vínne mušky ich vždy majú červené).

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz