Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Skutočne musíme jesť plesnivé potraviny?

rss

Plesnivé, pokazené potraviny sa napriek všetkým kontrolám a legislatíve celkom pravidelne, z času na čas, objavujú aj v našich obchodoch. Aké to má na nás zdravotné účinky? A dá sa konzumácii plesnivých potravín vyhnúť?

Najnebezpečnejším produktom plesní sú aflatoxíny

Aflatoxín B1 patrí v prírode k najnebezpečnejším toxínom vôbec. Obsiahnutý v kravskom mlieku (vo forme Aflatoxín M1) môže u konzumenta už v malom množstve viesť k rakovine pečene. Jeho koncentrácia sa zvyšuje v syre vyrobenom z infikovaného mlieka. Aflatoxíny ako produkt plesní sa môžu vyskytovať aj na arašidoch, vlašských orechoch a pod. Podmienky pre ich vznik spočívajú v nedostatočnom vysušení alebo nesprávnom uskladnení kukurice (ktorá, ako krmivo pre hospodárske zvieratá, šíri toxíny ďalej), arašidov, orechov...

Čo je to vlastne pleseň a ako vzniká?

Plesne sú starobylé organizmy, žijúce na tejto planéte dávno pred príchodom človeka. Sú ich tisíce druhov. Zaraďujeme ich medzi huby. Niektoré považujeme za užitočné (Penicillium notatum produkuje antibiotiká, Penicillium roqueforti a Penicillium camemberti nám slúžia pri výrobe známych plesňových syrov). Iné považujeme za škodlivé, pretože svojimi mykotoxínmi poškodujú naše zdravie (ale aj zdravie zvierat a rastlín) a znehodnocujú nám potraviny, stavebné materiály a pod. Medzi základné podmienky pre vznik plesní patrí samozrejme prítomnosť spór plesní, správna teplota, dostupná výživa, kyslík a najmä voda (resp. vlhkosť). Ideálne podmienky pre množenie plesní vytvárame nedostatočným vysušením plodín (arašidy, orechy, figy, datle, kukurica...) a nesprávnym uskladnením potravín.

Dá sa vyhnúť konzumácii plesnivých potravín?

Najväčším rizikom (pokiaľ ide o plesne v potravinách) je samozrejme konzumácia hnilých a plesnivých potravín. Ak ste už niekedy videli v obchode predávať tmavými fľakmi hniloby posiate banány (typicky predávané so zľavou), alebo ste našli doma vzadu v kredenci zabudnutý chlebík s povrchom pokrytým jemným podhubím, pravdepodobne si myslíte, že plesnivú potravinu rozoznáte na prvý pohľad. Žiaľ, nie vždy je to tak. Pleseň v počiatočných štádiách ľahko prehliadnete, napríklad aj na už spomínanom chlebíku (najmä ak je pekne nakrájaný a zabalený v igelitovom obale). Ľahko prehliadnete pleseň napríklad na arašidoch, sušených hrozienkach alebo figách (ktoré sú na plesne pomerne náchylné), či na korení po dobe použiteľnosti.

Čo by ste ešte mali vedieť o plesniach v potravinách:

  • nestačí vykrojiť kúsok plesnivej potraviny, musí sa vyhodiť celá pretože plesne a ich produkty už môžu byť (a pravdepodobne aj sú) rozšírené po celej potravine,
  • plesnivý kompót sa takisto musí vyhodiť komplet, nestačí odstrániť pár pokazených kusov ovocia,
  • ak nájdete na polici vedľa splesnivenej potraviny iné nechránené jedlo, neriskujte a preventívne ho takisto vyhoďte,
  • moderné chlebíky nie sú ako tie poctivé spred sto rokov, ktoré vydržali týždeň - kupujte si pečivo len čerstvé a skonzumujte ho do 24 hodín, po 48 hodinách ho vyhoďte,
  • neskladujte pečivo v igelitových sáčkoch, a zo starého pečiva nevyrábajte strúhanku (môže obsahovať plesne),
  • nedávajte staré a plesnivé potraviny ako krmivo domácim zvieratám ani lesnej zveri,
  • s občasnou konzumáciou potraviny napadnutej plesňou (niekedy si ju fakt nevšimneme) by si mal organizmus zdravého človeka hravo poradiť, opakovaná, nadmerná a pravidelná konzumácia takýchto potravín je však mimoriadne nebezpečná.

Dá sa plesnivým potravinám úplne vyhnúť?

V bežných podmienkach slovenskej domácnosti pravdepodobne nie... Riziko sa dá čiastočne eliminovať cieleným vyradením potenciálne nebezpečných potravín, ako sú už spomenuté arašidy, balený chlieb, sušené hrozienka a pod. Plesnivým (a preéčkovaným) jogurtom sa najlepšie vyhnete tak, že si začnete jogurty vyrábať doma, vo vlastnom jogurtovači. Pokiaľ ide o pečivo, môžete si upiecť v rúre francúzske bagety alebo v domácej pekárni vlastný poctivý chlebík. Vlastná záhradka vám zase umožní dopriať si čerstvú zeleninku a ovocie v kvalite, akú v supermarketoch nenájdete. Ak záhradku nemáte, vyskúšajte objednávku od debničkárov alebo priamo si nájdite dodávateľa v našom katalógu farmárov a výrobcov poctivých potravín.

Máte skúsenosti s plesnivými potravinami? Podeľte sa s nimi v komentároch :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz