Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Šetriť na potravinách? Neoplatí sa...

rss

Pri kúpe potravín nás často ovplyvňuje „nálepka“, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nie.  Napriek tomu, že naše výdavky za potraviny sú vysoké, odborníci na výživu spokojní nie sú. Pomer výdavkov za potraviny na Slovensku je v pomere k ostatným krajinám EÚ jeden z najvyšších.

Z našich spotrebných výdavkov až 28% šlo na potraviny, nápoje a tabak. Je to o cca 8% viacej, ako je priemer EU. Priemerne v EU utratia obyvatelia len 16,4% spotrebných výdavkov za jedlo.

Je cena naozaj rozdielna?

Veľa z nás sa sťažuje na ceny potravín. Nakupujeme ich však neprimerane veľa, a potom zbytočne vyhadzujeme.  Toto naše nakupovanie ovplyvňuje aj naša nevedomosť a štýl balenia potravín.  Veľakrát podľa balenia posúdime „výhodnosť“  ceny potraviny – črievkové balenie taveného syru 100g nám príde lacnejšie ako hrudka syru. V prepočte na kilogram sa tieto syry pohybujú na rovnakej úrovni, od 7-10€/kg u tavených a 7,30-15€ pri tuhých syroch.

Napriek tomu že tvrdíme, ako nám záleží na našom zdraví, kupujeme potraviny, ktoré obsahujú len minimálne množstvo vitamínov a minerálov, alebo nám dokonca škodia.  Ako príklad môžeme uviesť spotrebu trvanlivého mlieka, ktorá tvorí 90% spotreby mlieka na Slovensku. Spotreba čerstvého mlieka je len 10% (24mil. litrov).  Prof. Ľubomír Valík zo Slovenskej Technickej univerzity v Bratislave sa vyjadril, že „trvanlivé mlieko by sa malo používať len vtedy, keď ľudia nemajú možnosť siahnuť po čerstvom.“ Trvanlivé mlieko je „mlieko pre pohodlných, ktoré je síce vždy po ruke“, ale ako hovorí, má minimálnu výživovú hodnotu na konci jeho spotreby.

Cena a odlišnosť potravín

Cena nie je vždy vhodným nástrojom na rozhodnutie pri kúpe potravín. Veľakrát sa stane, že ceny sú takmer totožné, aj keď je tovar rozdielny Vhodným príkladom je rovnako mlieko,  kde polotučné, plnotučné aj nízkotučné, čerstvé aj trvanlivé stoja skoro rovnako.

Obsah tuku vo výrobkoch sledujú najmä ľudia, čo chcú schudnúť a udržať si štíhlu líniu. MUDr. Jana Jurkovičová ale hovorí, že „zdravá výživa bez tuku neexistuje.“ Ak sú potraviny bez tuku, prichádzame aj o dôležité vitamíny, ktoré sú v tukoch rozpustné (vitamín A, D a E).

Konzumácia syrov na Slovensku je katastrofálna. V krajinách EU jeden občan priemerne skonzumuje za rok 18kg syra. Na Slovensku len 8, z čoho 2kg sú topené syry a len 1kg sú syry čerstvé.  Prírodné syry sú podľa MUDr. Jany Jurkovičovej lepšie.  Ich „tekutosť“ získavame vďaka roztopeniu prírodných syrov pomocou fosforečnanov sodíka a draslíka. Tie spôsobujú nepomer medzi vápnikom a fosforom  a z našich kostí dochádza k vyplavovaniu vápnika.

Kto kupuje pestrejšiu stravu?

Podľa Prof. Valíka si pestrejšiu, kvalitnejšiu a drahšiu stravu môžu dovoliť ľudia s vyšším vzdelaním a príjmami. Ľudia z nižších vrstiev nemajú dostatok financií, aby mohli  kupovať kvalitné potraviny, ktorých si dožičia minimum.

Investujeme do svojho zdravia?

Väčšina obyvateľov tvrdí, že kupuje potraviny podľa ich kvality. V Obchodoch to ale vyzerá inakšie. Zväčša nakupujeme potraviny podľa ich ceny a našich finančných možností. Pre Slovákov je typické kupovanie vysoko kalorickej stravy, aby sme uspokojili svoje chuťové bunky. Konáme tak aj napriek sedavým zamestnaniam. Vďaka týmto našim chúťkam a zamestnaniam podporujeme vznik cukrovky.

Sýtosť verzus zdravie

Podľa lekárov nie je zdravé jesť do sýtosti. Ideálne by bolo stravovať sa pestro, a len do polosýta. Pocit sýtosti je však pre nás dôležitý, aj v prípade nižších príjmov.  Aby sme sa najedli do sýta za menej peňazí, pred čerstvými potravinami, ovocím a zeleninou uprednostňujeme  lacné výrobky, v ktorých sa kvalitné mäso nahrádza sójovou múkou, alebo mliečna bielkovina rastlinným tukom.  Týmito potravinami dodávame telu viacej energie, ako potrebujeme.

Čo odporúča prof. Valík?

Ľudia by nemali ľutovať dať peniaze na kvalitné a čerstvé potraviny, ktoré boli vyrobené na Slovensku.  Najlepšie potraviny pre nás sú tie, ku ktorým máme blízko aj napriek globalizácii, vďaka ktorej klesla cena dovezených potravín.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz