Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Schudnúť neznamená hladovať

rss

Pred letom každá žena túži mať dokonalú postavu do plaviek.  Kvôli tomu siahame po „rýchlych“ a „zaručených“ diétach. Podľa odborníkov tieto diéty môžu uškodiť zdraviu a nemajú trvalý efekt.  Po schudnutí, keď sa normálne najeme nastúpi dobre známy „jojo efekt“. Málokto však začne poriadne cvičiť. Obéznym ľuďom totiž chýba hormón, ktorý má na svedomí chuť hýbať sa.

Hladina inzulínu v tele

Pre správne fungovanie nášho tela potrebujeme  ozdraviť náš metabolizmus.  Dosiahneme to vďaka dlhým fázam nasýtenia, ktorými normalizujeme hladinu inzulínu v tele.  Počas dňa by sme mali jesť 3x denne a medzi jedlami mať minimálne 5 hodinovú pauzu.

Spaľovanie tuku

Hladina inzulínu v tele pôsobí na spaľovanie tuku.  Počas pauzy nám hladina inzulínu v tele klesne na hranicu, kedy začíname efektívne spaľovať tuk. Odborníčka na zdravú výživu Katarína Grich hovorí, že častým jedením si udržujeme zvýšenú hladinu inzulínu v krvi, ktorá zabraňuje spaľovaniu tukov a tvorbe hormónov, ktoré nás chránia pred zápalmi a starnutím.

Bielkoviny

Katarína Grich odporúča aj konzumáciu bielkovín pred každým jedlom.  Vďaka príjmu bielkovín pankreas (slinivka brušná) začne produkovať glukagón. Glukagón je protipólom inzulínu a slúži na trávenie bielkovín. Brzdí produkciu inzulínu.  Tým zabráni návalom hladu a zefektívni spaľovanie tukov.

Aby ste zabránili riziku prekyslenia, je vhodné konzumovať len jeden druh bielkoviny v porcii – napríklad ryby, syr... Prekyslenie organizmu nastáva, ak v jednej porcii konzumujeme niekoľko druhov bielkovín.  Pri prekyslení má organizmus problém odbúravať tuky  a zvyšuje sa riziko zápalov.

Jedlo z prírody

Poctivé potraviny, ktoré sú v pôvodnom stave majú priaznivý účinok na náš organizmus.  Chod metabolizmu je zabezpečený rovnováhou, že telu dávame to, čo potrebuje pre bezproblémové fungovanie.

Tuky

Podľa odborníčky K. Grich tuky v našom jedle musia mať zastúpenie, ale v prirodzenej forme. Množstvo ani ich druh nemá s narastajúcou hmotnosťou obyvateľstva súvislosť.  Prirodzené tuky sa nachádzajú v mäse, syroch alebo v domácom masle.

Pohyb

Pohyb by mal byť prirodzenou súčasťou nášho života.  Pri chudnutí nemá fyzická záťaž rozhodujúci vplyv. Ten má nutrične vyvážená strava.  Pohybom stimulujeme aj hormón šťastia  a imunitný systém.  Chuť hýbať sa pri chudnutí sa zvyčajne dostavuje po schudnutí prvých desiatok kíl.  Prirodzený pohyb by sme mali zapojiť teda do každodenného života.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz