Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sadíme a pestujeme orechy a mandle

rss

Orechy a mandle skrývajú pod svojimi škrupinami jadrá doslova nabité zdravím. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a vitamíny, preventívne pomáhajú proti mnohým civilizačným chorobám, upravujú hladinu cholesterolu. Ako sa sadia?

Orech vlašský (orech kráľovský)

Ak je niektorý ovocný strom kráľom každej záhrady, je to práve orech. Najlepšie sa mu darí v južnejších oblastiach Slovenska, pretože v zime pri mrazoch silnejších ako -25 °C namŕza. Rokmi vybuduje širokú korunu a dorastie až do výšky cez 20 metrov, preto starostlivo zvážte miesto na výsadbu aby nezatienil iné ovocné stromy. Niektoré odrody orechov, napríklad Mars, sú vzrastom menšie a teda vhodnejšie pre malé pozemky. Orechy bežne kvitnú v máji (samičie kvety nazývané jahňady ohrozujú už mrazíky pod -1 °C), dozrievajú podľa sorty koncom septembra alebo až v októbri. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri jesennej výsadbe. Orech sa sadí do jamy cca s priemerom 60 cm a hĺbkou 40 cm. Nezabudnite dno jamy skypriť rýľom, a do stredu jamy zatĺcť pevný drevený kolík, ktorý v prvých rokoch poslúži ako opora. Pred výsadbou zastrihnite orechu korienky čistým rezom. Kmienok orechu pri výsadbe neskracujte (nezastrihávajte vrcholček), len ak by orech do roka nevytvoril dostatočné prírastky.

Mandľovník

Mandle obsahujú mnoho účinných látok podporujúcich imunitu, pôsobiacich ako prevencia proti niektorým typom cukrovky, proti vírusom (vrátane vírusu herpesu a chrípky) a pod. Mandľovník sa odporúča pestovať priamo v záhrade najmä v teplejších okresoch južného Slovenska. Za našou južnou hranicou dokonca môžete nájsť plodiace mandľovníky rásť len tak v lesoch. V predaji na Slovensku nájdete niekoľko odrôd mandlí, najznámejšia z nich je Sladkoplodá krajová. Mandľovník potrebuje pred vetrom chránené stanovisko v polotieni, s dobre priepustnou, zásaditou pôdou. Prvý rok či dva si vyžaduje opatrnú zálievku, ale polievajte len keď si to pôda vyžaduje, pretože na premočenie pôdy reaguje mandľovník zle. Neskôr si vďaka mohutnej koreňovej sústave vlahu zabezpečí sám. Pri výsadbe vykopte jamu ako pre orech – mandľovník nie je žiadny kríček, môže vám z neho vyrásť aj niekoľko metrov vysoký strom. Plodiť začína asi po štyroch rokoch, plody dozrievajú v polovici októbra. Na jar a na jeseň môžete zľahka prihnojiť.

Pri mandliach je dôležité rozlišovať horké a sladké mandle. Horké mandle obsahujú vo svojom jadre látku amygdalín, ktorá sa rozkladá na benzaldehyd, cukor a nebezpečný kyanovodík. Kyanovodík z ich jadier odstránite tepelnou úpravou (upražiť, uvariť alebo upiecť). Bezpečnejšie sú sladké mandle, ktoré amygdalín neobsahujú – práve sladké mandle sú u nás bežne dostupné v obchodoch.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz