Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rumanček kamilkový – základ bylinnej lekárničky

rss

Isto ho poznáte pod názvom harmanček, rumanček alebo kamilka. Táto rastlina má veľmi príjemnú a silnú vôňu. Je to jednoročná rastlina, ktorá sa považuje za jednu z najstarších liečivých rastlín. Starí Gréci rumanček nazývali „jablkom Zeme“, a to len vďaka balzamovej vôni. Vyskytuje sa pri cestách, na poliach, lúkach, pasienkoch alebo rumoviskách.

Využiteľné časti a zber

Zbierame kvety resp. celé rozkvitnuté kvetné súbory s najviac 2 cm stopkou, čo najskôr po rozkvitnutí. Zber sa vykonáva postupne a ručne. Treba dávať pozor na to, aby sme rastliny nepoškodili. Pozbierané časti ukladáme tak, aby sa nestlačili. Sušíme ich v tenkých vrstvách pri teplote 30 - 35 oC . Pri pomalom sušení sa znižuje kvalita rastliny a pri dlhom sušení sa kvety rozpadávajú. Usušené časti skladujeme na tienistom, suchom a vzdušnom mieste.

Vlastnosti

Jeho vlastnosti sú veľmi dobré známe. Silica rumančeka dokáže usmrcovať baktérie a dokonca sa uplatňuje ako lokálne anestetikum. Rumanček pôsobí aj proti vírusom a plesniam a tiež dokáže znížiť hladinu cholesterolu.

Liečivé účinky

Rastlina sa používa najmä pri tráviacich ťažkostiach. Tiež dokáže povzbudzovať chuť do jedla. Má protizápalové účinky a pomáha pri zápaloch sliznice alebo kože. Jeho účinky sa využívajú aj na vonkajšie použitie  pri obkladoch napr. pri popraskaní kože, na menšie ranky, popáleniny alebo odreniny. Dokáže pomôcť aj pri akné alebo aftách. Dermatológovia vyzdvihujú jeho účinky proti lupienke a rôznym druhom ekzému.

Ženy ho tiež veľmi často a rady používajú. Dokáže pomôcť proti menštruačným kŕčom a migrénam.

Rumanžek sa už dlho používa na prípravu jemného a upokojujúceho čaju, ktorý upokojí vašu myseľ a uvoľní organizmus. Rumančekový čaj je vynikajúci balzam na nervy Dokonca pomáha pri zmierňovaní stresu. Pozitívne pôsobí aj na nespavosť a má veľmi dobrý vplyv na celý nervový systém.

Príprava na použite

Zápar z rumančeka na vnútorné použitie si pripravíme veľmi jednoducho. Budeme potrebovať 20 g kvetných súborov na 1 liter vody. Varíme približne 10 minút. V prípade ak máme tráviace ťažkosti je potrebné, aby sme denne vypili 3 šálky medzi jedlom. Ak chceme povzbudiť chuť do jedla, šálku so záparom vypijeme vždy pred jedlom.

V prípade prípravy záparu na vonkajšie použitie budeme postupovať nasledovne. 30 g kvetných súborov na 1 liter vody povaríme približne 15 minút. Neskôr môžeme prikladať vatové tampóny na popraskanú pokožku.  Po vychladnutí môžeme zápar aplikovať aj na podráždené oči alebo v prípade ak sa chcete zbaviť viditeľných kruhov pod očami.

Ak si chcete z rumančeka spraviť olej stačí ak fľaštičku až po hrdlo naplníte natrhanými časťami a zalejete za studena vylisovaným olivovým olejom. Fľaštičku treba potom poriadne uzatvoriť a nechať 14 dní na slnečnom mieste.

Dokonca aj v kozmetike zastáva rumanček významnú funkciu, kde je veľmi častou prísadou napríklad v krémoch alebo v pleťových vodách, šampónoch a podobne.

Rumančeku by sa mali vyhýbať najmä tehotné ženy. Tiež nie je vhodný ani pre ľudí, ktorí majú poruchy so zrážanlivosťou krvi.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz