Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rozmnožovanie izbových rastlín

rss

Nie ste spokojní s množstvom zelene vo vašom byte? Teraz je ten najvhodnejší čas na zmenu (ďalšie typy a triky vhodné pre váš byt nájdete na  www.bytvpanelaku.info).

Rastliny pre nás predstavujú živé, rastúce bytosti, ktoré obsahujú chlorofyl. Sú potešením pre pestovateľov. Vykonávajú základnú biologickú činnosť, ktorá je pre nás veľmi podstatná. Okrem toho, že produkujú zelenú hmotu, ktorá predstavuje komplex ostatných organických látok, sú schopné reprodukovať aj kyslík, ktorý je nevyhnutný pre život.

Izbové rastliny sa zvyčajne rozmnožujú a presádzajú v období od jari do konca leta, presnejšie do konca septembra, pretože sa nachádzajú vo fáze rastu a majú dostatok svetla a tepla. Termín rozmnožovania určite nepodceňujte. Presadená rastlina sa tak nemusí dobre zakoreniť a môže uhynúť.

Na rozmnožovanie môžete použiť malý izbový skleník, ktorý vám pomôže vytvoriť vhodné podmienky na prijatie a rast rastliny. Pred samotným začiatkom rozmnožovania si odrezky rastlín, ktoré sa vždy režú pod listovým uzlom, ponorte do vody. Keď po čase vytvoria zárodky koreňového systému, zasaďte ich do misky so substrátom. Mali by ste byť pri sadení opatrní, aby ste nepoškodili korene.

Aby ste zabránili rozširovaniu pôdnych húb je nevyhnutné, aby používaný substrát bol sterilný. Najlepšie rozhodnutie pre vás je v podobe rašelinového alebo výsevného substrátu. Štruktúra substrátov je jemná a neobsahujú veľa hnojiva.

Spôsoby rozmnožovania

- Výsev

V prípade ak sa rozhodnete pre túto možnosť rozmnožovania, je potrebné aby ste si zabezpečili čerstvé semiačka. Čím menšie semiačka sadíte, tým jemnejší substrát používate. Ak sú semiačka malé, tak ich stačí rozložiť na povrch substrátu. Nezakrývajú sa ďalšou vrstvou. No ak sú väčšie, pokrývajú sa jemnou vrstvou substrátu.

U jednotlivých rastlín je doba klíčivosti rôzna. Keď sa objavia prvé lístky, uchopte rastlinu za jej klíčne listy a pomocou paličky ju opatrne uvoľnite a zasaďte do menšieho kvetináča. Niekoľkonásobné presádzanie rastlín podporuje rast a tvorbu koreňov.

-  Odrezky

Patria medzi druhý najpoužívanejší a najbežnejší spôsob rozmnožovania. Rozoznávame štyri druhy.

Vrcholové odrezky získate z mäkkých vrcholových výhonkov v čase od jari do konca leta. Nie je vhodné aby tieto odrezky mali kvetné púčiky. V prípade rozmnožovania odrežte ich nad pazuchou listu s potrebnou dĺžkou 10 cm a odstráňte spodné listy. Spodnú časť ponoríte do stimulátora a odrezok vložíte do substrátu. Substrát následne jemne pritlačte a polejte. V prípade ak chcete vytvoriť rastline potrebnú vlhkosť vzduchu je potrebné kvetináč zakryť vrecúškom. Po narastení mladej rastlinky musíte dbať na zaštipovanie koncov výhonkov, aby sa rastlina dokázala rozvetviť.

Kmienikové odrezky sa od začiatku rozkvetvujú, dávajte si pozor aby ste ich nezasadili naopak. Odrezky nemusíte neskôr zaštipovať.

Výhonkové odrezky sú časti, ktoré majú dva až štyri listy. Je to najčastejší spôsob rozmnožovania popínavých rastlín.

Listové odrezky slúžia pri rozmnožovaní rastlín s veľkými listami.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz