Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rozhovor s Najobľúbenejším výrobcom medu z včelej farmy Medáreň

rss

V kategórii Najobľúbenejší výrobca medu 2017 sa s najväčším počtom hlasov v súťaži vôbec stala víťaznou farma Medáreň. Na naše otázky odpovedal pán Milan Kozický.

Ako vznikol názov Vašej farmy?

Na začiatku som mal viacero alternatív názvu našej včelej farmy. Slovo MEDÁREŇ sa mi zdalo byť najvýstižnejšie, najtrefnejšie a najkrajšie, preto som sa preň rozhodol. K názvu farmy som pripojil kvietky, včielky a včelí plást a je z toho veľmi zaujímavé logo našej včelej farmy.

Ako ste začali so včelárením? Koľko včiel ste mali na začiatku?

So včelárením som začal pred 5 rokmi. Mal som 10 včelstiev. V minulosti včeláril aj môj otec, dedo a pradedo, a teda je to rodinná tradícia, na ktorú som akosi prirodzene nadviazal. Pravdou ale je, že do tridsiatky som mal zajačie úmysly, zvažoval som, že by som ostal žiť v Sydney. Dnes by som život farmára - včelára nevymenil za nič na svete. Dokonca som zavesil právo, ktoré som študoval, na klinec a venujem sa tomu, čo ma baví a napĺňa - včeláreniu.

Aké výrobky ponúkate zákazníkom?

Ponúkame včelí med, včelí peľ, materskú kašičku, výrobky z propolisu – propolisové tinktúry a propolisové maste. Taktiež ponúkame sviečky z vosku.

Ktorý z Vašich výrobkov je Váš najobľúbenejší? Aký je najobľúbenejší výrobok Vašich zákazníkov?

Najradšej mám med, používam ho namiesto iných sladidiel. Z medov mám najradšej medy agátové a slnečnicové. Ale aj kvetové a lipové medy sú úžasné. Podobne aj naši zákazníci majú najradšej agátový med a tiež najprírodnejšie antibiotikum, a to propolisovú tinktúru, ktorá je mimoriadne obľúbená a účinná.

Aké druhy medu poznáme a čím sa líšia? Rozozná to bežný spotrebiteľ?

Medy sa líšia najmä farbou, chuťou, vôňou – senzorické hodnotenie. Tiež sa líšia chemickým zložením a účinkami – laboratórne hodnotenie. Bežný spotrebiteľ zväčša dokáže rozpoznať med podľa chute a vône.

Poraďte, ako spoznať pravý med?

Pravý včelí med časom skryštalizuje, avšak kryštalizácia ešte nie je zárukou pravosti medu. Spotrebiteľom odporúčam čítať etikety na medoch. Ak je tam uvedené „zmes medov z EÚ a mimo EÚ“, tak takýto med určite neodporúčam kupovať.

Dobrým indikátorom pravosti medu je aj pridanie pár kvapiek jódu do pohára s vodou. Následne pridajte trochu medu. Ak med zmodrie, je s najväčšou pravdepodobnosťou falošný.

Mojou asi najpodstatnejšou radou je, aby si každý našiel svojho včelára, ktorého pozná, ktorému dôveruje.

Na čo je dobrý včelí peľ?

Včelí peľ obsahuje proteíny, obrovské množstvo B komplexu, vitamíny A, C, D a E, aminokyseliny a minerálne látky. Včelí peľ sa používa ako prírodný prostriedok na zlepšenie imunity, zlepšuje chuť do jedla, pôsobí ako elixír mladosti – spomaľuje proces starnutia, dobre účinkuje pri ochorení prostaty, zabraňuje únave – zvyšuje energiu, stimuluje myšlienkovú činnosť, pôsobí ako antibiotikum, redukuje opuchy kĺbov a končatín...

Zaujímavosťou je, že vedci vo včelom peľe objavili resveratrol, čiže látku, ktorá sa nachádza v červenom víne, ale aj v orechoch, arašidoch alebo čučoriedkach. 

Na čo ste vo Vašej rodinnej farme Medáreň najviac pyšní?

Pyšní sme na ocenenie „Najobľúbenejší výrobca medu 2017“. Tiež sme veľmi pyšní na bronzovú medailu z roku 2016 za náš agátový med. Hrdý som aj na to, že som dokázal úspešne nadviazať na rodinnú tradíciu.

Čo je na vedení farmy najťažšie?

Za najväčšiu hrozbu vo vedení farmy považujem choroby včiel a s tým spojené straty včelstiev. Preto robíme všetko pre to, aby boli naše včielky zdravé a krásne :).

Aj keď to možno nie je najťažšie, no veľmi dôležité je načasovanie stáčania medu. Vďaka správnemu načasovaniu, ktoré považujem za majstrovstvo včelárov, máme na našej farme jednodruhové medy – agátový, lipový, kvetový a slnečnicový.

Čo Vás na vedení farmy najviac teší?

Najviac ma teší to, že vďaka včeláreniu trávim v prírode oveľa viac času ako predtým. Teší ma aj to, že hobby sa stalo mojou obživou, teší ma, že náš medík ľuďom chutí a radi sa k nám vracajú.

Čo plánujete v budúcnosti?

Vzhľadom na narastajúci záujem širokej verejnosti o naše produkty v krátkodobom horizonte plánujeme našu farmu výrazne rozšíriť. Tiež plánujeme rozšíriť portfólio včelích produktov, ktoré ponúkame. Taktiež plánujeme venovať oveľa viac času mládeži a propagácii včelích produktov.

Pánovi Milanovi Kozickému ďakujeme za rozhovor a prajeme jemu, aj jeho včelej farme MEDÁREŇ veľa úspechov, spokojných zákazníkov a splnenie plánov do budúcnosti.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz