Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rozdelenie medu

rss

Na úvod by sme radi podotkli, že všetky pravé včelie medy sú chutné a zdravé. Sú zložené z glukózy a fruktózy v rôznych pomeroch a množstvách v závislosti od miesta, odkiaľ med pochádza. Rozdeľujeme ich podľa farby (od takmer bezfarebných až po tmavohnedé),konzistencie (kvapalné, viskózne, čiastočne až úplne kryštalické), vône, chuti a zloženia. Tieto vlastnosti sú podmienené oblasťou a obdobím, v ktorom včely zbierajú rôzne druhy nektáru alebo medovicu. Základné rozdelenie druhov medu je podľa pôvodu na kvetový, medovicový a zmiešaný, t.j. zmes kvetového a medovicového medu.

Kvetový (nektárový) med

Ako ho spoznáme?

Kvetové medy sú väčšinou svetlej farby a rýchlejšie kryštalizujú, výnimkou je agátový med. Taktiež poznáme tieto medy v ich pastovanej podobe. Je to úprava prírodného kvetového medu do krémovitej až pastovitej konzistencie riadenou kryštalizáciou. Zachováva si všetky chuťové i kvalitatívne vlastnosti kvetového medu, ale má svetlo bielu až žltkastú farbu, ľahko sa rozotiera, pričom netečie.

Odkiaľ pochádza?

Je to med predovšetkým z nektáru lúčnych kvetov, poľnohospodárskych plodín a ovocných stromov počas procesu opeľovania a kvitnutia.

Kedy ho možno získať?

Stáča sa prevažne z jarných znášok. Známe sú predovšetkým jednodruhové kvetové medy, ako je med repkový, slnečnicový, agátový a samozrejme, zmes kvetových medov vrátane medov z ovocných stromov.

Pre koho a na čo je vhodný?

Kvetový med je ľahko stráviteľný vďaka obsahu jednoduchých cukrov- glukózy a fruktózy. To je aj dôvod, prečo je vhodný najmä pre deti a starších ľudí. Obsahuje väčšie množstvo peľových zŕn, ktoré med obohacujú o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami. Je teda vhodný pre bežnú dennú spotrebu, ale aj pri nachladnutí a ako sladidlo do kávy, či čaju.

Medovicový alebo lesný med

Ako ho spoznáme?

Medovicový lesný med je zlatisto tmavej, červenohnedej, tmavohnedej až čiernej farby s ľahkým odtieňom zelenej, čo spôsobujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge drevín. Kryštalizuje veľmi pomaly a má spravidla ostrejšiu chuť a výraznú arómu.

Odkiaľ pochádza?

Pochádza z hmyzom (červce a vošky medonosné) prefiltrovanej miazgy listnatých a ihličnatých stromov.

Kedy ho možno získať?

Je ho najmenej zo všetkých medov. Vzniká prevažne v letných znáškach. Je vzácnejší ako kvetový med. Vzácnym ho robí jeho nedostupnosť, pretože jeho výskyt v roku závisí nielen na lokalite, ale aj na vývoji počasia. Ak totiž počas leta dlhšie prší, medovica sa zo stromov zmýva. Dá sa získať vo vyšších nadmorských výškach (to aj núti včelárov za ním kočovať vo vozoch, kde sú zabudované úle vo včelami).

Pre koho a na čo je vhodný?

Obsahuje väčšie množstvo minerálnych látok, stopových prvkov, zložitejších cukrov a látok baktericídnej povahy ako kvetový med. Keby sme to chceli porovnať, tak jedna čajová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách kvetového medu. Aj preto je vhodný pre športovcov a ťažko pracujúcich. Zároveň neobsahuje peľ a preto je vhodný aj pre alergikov.

Zmiešaný med

Ako ho spoznáme?

Zmiešané medy majú vlastnosti oboch predchádzajúcich druhov a zvyčajne sú tmavšej farby.

Odkiaľ pochádza?

Tento druh medu pochádza zo znášky nektárového a medovicového pôvodu, bez výraznej prevahy jedného druhu. Je to predovšetkým med z malín a ostružín, z lipy, neskôr z kvitnúcich bylín a kvetov. Má veľmi rozdielne vlastnosti závislé väčšinou na väčšom množstve druhov rastlín, z ktorých včelstvá donášajú nektár. Chuť aj celkový vzhľad sú premenlivé v závislosti od stanovišťa a druhu navštevovaných rastlín, ale ktorýkoľvek včelár vám rád objasní, čo konkrétny med obsahuje.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz