Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Recept: Zdravé škoricové keksy pre celú rodinu!

rss

Keď sa povie škorica, väčšina z nás si predstaví hnedý prášok a najmä jeho príjemnú vôňu, ktorú poznáme nájme zo sladkých jedál a horúcich nápojov. Škorica je však omnoho viac ako korenina na zvýraznenie vône a chuti!

Škorica – viac ako korenina

Škorica je v orientálnom liečiteľstve využívaná tisícky rokov. U nás sa jej pripisujú najmä pozitívne účinky na trávenie. Mnohí z nás si pamätajú, ako im rodičia dávali lyžičku mletej škorice pri bolestiach brucha. Je to jeden z mála pomocníkov, ktoré dokážu deti prehltnúť bez reptania. Škorica tiež pomáha pri ochoreniach žalúdka. Oblastí, v ktorých dokáže pomôcť, je však rozhodne viac!

Ďalšie pozitívne účinky na zdravie

Málokto o škorici vie, že pomáha pri ochoreniach srdca. Dokáže dokonca znižovať cholesterol a chráni pred infarktom! Sú preukázané jej pozitívne účinky pri liečbe cukrovky, škorica znižuje hladinu cukru v krvi. Pomáha pri artritíde, zlepšuje krvný obeh, podporuje imunitu a výrazne znižuje únavu. Jej konzumáciu odporúčajú aj pri diéte, keďže znižuje apetít a účinné látky škorice napomáhajú pri chudnutí!

Obsah prospešných látok

Škorica obsahuje množstvo aktívnych zložiek a vzácnych esenciálnych olejov. Z ďalších látok obsahuje množstvo vápnika, horčíka, železa a vlákniny. Naši starí rodičia poznajú ešte jeden spôsob ako zosilniť účinky škorice. Traduje sa, že najlepších účinkov dosiahneme v kombinácii škorice s medom.

„Babská“ rada

Naši starí rodičia znižovali vysokú hladinu cholesterolu nápojom, ktorý pripravovali z 2 čajových lyžičiek medu a 2 čajových lyžičiek škorice rozmiešaných v teplej vode. Nápoj sa odporúča piť 3-krát denne. Pacienti tak vôbec nepotrebovali liečbu liekmi. Lekárske výskumy zistili, že tento nápoj už 2 hodiny po vypití znižuje hladinu cholesterolu o 10 percent! Mnohí sa na jej účinky pozerajú neveriacky. Je až neuveriteľné, čo všetko dokáže škorica!

Namlieť až pred použitím

V obchodoch môžeme kúpiť mletú alebo celú škoricu. Odporúča sa namlieť si ju na mlynčeku tesne pred použitím. Naši prarodičia konzumovali škoricu ( najlepšie v kombinácii s medom ) ako recept na dlhovekosť. Dnes už lekári nepochybujú, že aj vďaka škorici sa tešili dobrému zdraviu. Mnohí z nich neboli celý život u doktora a dožívali sa vysokého veku.

Ako škoricu zaradiť do jedálnička?

Dnes už nie sme zvyknutí pripravovať si tieto domáce „medicíny“ a omnoho častejšie sa obraciame na pomoc lekárov. Škorica je pritom výborný spôsob ako podporiť zdravie a jej zaradenie do jedálnička je jednoduché. Výborne sa hodí k duseným jablkám, do čaju alebo si ňou môžeme jednoducho posypať chlieb s medom.

Škorica ako liek

Okrem toho je škorica lacná a môžu si ju dopriať takmer všetci, mladí aj starí. Dobrým spôsobom na zaradenie škorice do jedálnička je aj nasledujúci recept. Denne sa odporúča zjesť maximálne 4 keksy, keďže ide o liek.

Recept na zdravé domáce "škoricáky“

Potrebujeme:

100g rozpusteného domáceho kravského masla

2 vajcia

5 polievkových lyžíc domáceho včelieho medu

2 polievkové lyžice melasy (namiesto cukru)

100g celozrnnej múky

100g mletých orechov

5 polievkových lyžíc ľanových semienok

2 polievkové lyžice otrúb alebo pšeničných klíčkov

2 polievkové lyžice ovsených vločiek

2 polievkové lyžice slnečnicových semien

2 polievkové lyžice kakaového prášku

sušené hrozienka, slivky alebo marhule

štipku pomletého muškátového orecha

1plnú polievkovú lyžicu mletej škorice

Trochu mlieka na zriedenie cesta

papier na pečenie

Postup:

Postup prípravy je jednoduchý, jednotlivé ingrediencie sa vymiešajú varechou alebo rozmixujú mixérom na hustú hmotu. Na vymastený plech  alebo papier na pečenie namočenou lyžicou tvarujeme malé kolieska. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 alebo 190°C podľa spôsobu pečenia do zlatista.

Zdravé keksy pre celú rodinu!

Tieto keksy sú veľmi chutné a výborné na posilnenie činnosti mozgu. Dodávajú telu množstvo prospešných látok. Podľa potreby môžete pridať iné semienka a orechy. Prispôsobte recept tomu, čo máte doma alebo svojej chuti. Budú chutiť celej rodine!

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz