Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Recept na zdravú poctivú huspeninu bez umelej želatíny

rss

Väčšina z nás si chuť domácej huspeniny pamätá z detstva. Viacerí si túto lahôdku odopierame, pretože si myslíme, že sa nejedná o zdravú dobrotu. Patríte medzi tých z nás, ktorí z času na čas prepadnú neprekonateľnej chuti na huspeninu, ale hľadáte zdravšiu variantu? Ako si pripraviť zdravú verziu obľúbenej huspeniny? Je výborným zdrojom bielkovín a mimoriadne prospešná pre naše kĺby a kosti. Bez umelej želatíny v prášku!

Zdravá huspenina

Umelá želatína v prášku, ktorú nájdete v bežných receptoch, rozhodne nezapadá do konceptu zdravej výživy. Existuje však zdravá varianta umelej želatíny, ktorá vyniká vysokou stráviteľnosťou. Bonus, je to čisto prírodná surovina! Ak ste o nej ešte nepočuli, volá sa Agar. Je to riasa, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne kalórie! Nájdete ju v obchodoch so zdravou výživou a v internetových obchodoch.

Suroviny na 4 porcie

4 ks kuracích stehien

4 ks kuracích pŕs

4 väčšie mrkvy

4 ks petržlenu

2 cibuľu

2 hlavičky cesnaku

30 g agaru

celé nové korenie

celé čierne korenie

2 bobkové listy

soľ podľa chuti

4 l vody ( vzniknú približne 2 l vývaru)

a potravinovú fóliu

Postup prípravy

Postup prípravy je jednoduchý a nezaberie veľa času. Umyté kuracie stehná a prsia umyjeme vložíme do hrnca. Mrkvu s petržlenom, cibuľu a cesnak ošúpeme a pridáme k mäsu. Okoreníme novým korením, čiernym korením a bobkovým listom. Nakoniec ochutíme soľou. Všetko zalejeme vodou a varíme asi tak 2 hodiny. Až je mäso mäkké, spolu so zeleninou ho vyberieme z hrnca. Necháme vychladnúť. Na záver si pripravíme nádoby, do ktorých chceme huspeninu naliať. Ideálne poslúži forma na srnčí chrbát. Formu vystelieme potravinovou fóliou. Mäso a mrkvu nakrájame na menšie kúsky a uložíme do formy. Vývar z mäsa precedíme cez sitko, odmeriame si 2 litre vývaru a vmiešame 30 gramov agaru. Tekutinu necháme prejsť varom ešte asi tak minútu. Takto pripraveným vývarom zalievame mäso a mrkvu tak, aby sa agar dostal medzi všetky kúsky mäsa. Môžeme si pomôcť vareškou alebo špajľou. Huspeninu vložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Hotovo! Huspeninu podávame nakrájanú na plátky podľa chuti s cibuľou, octom a domácim chlebom. Určite tento recept vyskúšajte! Množstvá uvedené v recepte sú na 2 porcie. 

Ďalšie zaujímavosti:

Zjednodušená výroba kvásku, ktorú zvládne každý! | Poctivé Potraviny

Upečte si kváskový chlieb! | Poctivé Potraviny

Kedy je detox zbytočný a neučínný? | Poctivé Potraviny

Mladá cibuľka počas celého roka! Vypestujte si ju na okne! | Poctivé Potraviny

Pozor na prekyslenie organizmu! | Poctivé Potraviny

Talianska polenta - zdravá bezlepková dobrota na sladko aj na slano! | Poctivé Potraviny

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz