Väčšina z nás si chuť domácej huspeniny pamätá z detstva. Viacerí si túto lahôdku odopierame, pretože si myslíme, že sa nejedná o zdravú dobrotu. Patríte medzi tých z nás, ktorí z času na čas prepadnú neprekonateľnej chuti na huspeninu, ale hľadáte zdravšiu variantu? Ako si pripraviť zdravú verziu obľúbenej huspeniny? Je výborným zdrojom bielkovín a mimoriadne prospešná pre naše kĺby a kosti. Bez umelej želatíny v prášku!
Zdravá huspenina
Umelá želatína v prášku, ktorú nájdete v bežných receptoch, rozhodne nezapadá do konceptu zdravej výživy. Existuje však zdravá varianta umelej želatíny, ktorá vyniká vysokou stráviteľnosťou. Bonus, je to čisto prírodná surovina! Ak ste o nej ešte nepočuli, volá sa Agar. Je to riasa, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne kalórie! Nájdete ju v obchodoch so zdravou výživou a v internetových obchodoch.
Suroviny na 4 porcie
4 ks kuracích stehien
4 ks kuracích pŕs
4 väčšie mrkvy
4 ks petržlenu
2 cibuľu
2 hlavičky cesnaku
30 g agaru
celé nové korenie
celé čierne korenie
2 bobkové listy
soľ podľa chuti
4 l vody ( vzniknú približne 2 l vývaru)
a potravinovú fóliu
Postup prípravy
Postup prípravy je jednoduchý a nezaberie veľa času. Umyté kuracie stehná a prsia umyjeme vložíme do hrnca. Mrkvu s petržlenom, cibuľu a cesnak ošúpeme a pridáme k mäsu. Okoreníme novým korením, čiernym korením a bobkovým listom. Nakoniec ochutíme soľou. Všetko zalejeme vodou a varíme asi tak 2 hodiny. Až je mäso mäkké, spolu so zeleninou ho vyberieme z hrnca. Necháme vychladnúť. Na záver si pripravíme nádoby, do ktorých chceme huspeninu naliať. Ideálne poslúži forma na srnčí chrbát. Formu vystelieme potravinovou fóliou. Mäso a mrkvu nakrájame na menšie kúsky a uložíme do formy. Vývar z mäsa precedíme cez sitko, odmeriame si 2 litre vývaru a vmiešame 30 gramov agaru. Tekutinu necháme prejsť varom ešte asi tak minútu. Takto pripraveným vývarom zalievame mäso a mrkvu tak, aby sa agar dostal medzi všetky kúsky mäsa. Môžeme si pomôcť vareškou alebo špajľou. Huspeninu vložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Hotovo! Huspeninu podávame nakrájanú na plátky podľa chuti s cibuľou, octom a domácim chlebom. Určite tento recept vyskúšajte! Množstvá uvedené v recepte sú na 2 porcie.
Ďalšie zaujímavosti:
Zjednodušená výroba kvásku, ktorú zvládne každý! | Poctivé Potraviny
Upečte si kváskový chlieb! | Poctivé Potraviny
Kedy je detox zbytočný a neučínný? | Poctivé Potraviny
Mladá cibuľka počas celého roka! Vypestujte si ju na okne! | Poctivé Potraviny
Pozor na prekyslenie organizmu! | Poctivé Potraviny
Talianska polenta - zdravá bezlepková dobrota na sladko aj na slano! | Poctivé Potraviny