Kimči (kimčchi) je kvasená zelenina, často zaraďovaná medzi 5 najzdravších potravín sveta. Kimči si spravíte aj doma, a to celkom ľahko...
Kimči je pôvodne kórejské národné jedlo, u nás poslúži ako príloha na spôsob našich čalamád a zaváraných uhoriek. Pre svoju skvelú chuť a zdraviu prospešné vlastnosti sa kimči rozšírilo do celého sveta v nekonečnom množstve verzií a úprav.
V dnešnom článku si predstavíme jednoduchý recept na výborné domáce kimči.
Do kimči budeme potrebovať:
-
1 hlávku pekingskej resp. činskej kapusty,
-
1 šalátovú uhorku,
-
12 reďkoviek,
-
4 mladé cibule,
-
3 strúčiky cesnaku,
-
kúsok zázvoru (ďumbier) dlhý asi 3 cm,
-
5 lyžíc soli.
Do nálevu na kimči budeme potrebovať:
-
ryžový ocot (60 ml),
-
čili (chilli) papričky = najlepšie čili pastu (1 lyžicu) alebo čili vločky (3 lyžice),
-
1 lyžica soli.
Ako na to?
Najprv si spravíme samotnú zmes kimči.
- Nasekáme hlávku pekingskej (čínskej) kapusty, posypeme ju 5 lyžicami soli, poriadne rozmiešame a necháme po hodiny odležať.
- Odležanú kapustu opláchneme a necháme odkvapkať v sitku.
- Olúpeme uhorku a nakrájame na plátky.
- Nakrájame na plátky šupky zbavenú uhorku, dobre umyté reďkovky so šupkou, očistené cibule, cesnak aj zázvor.
- Všetky ingrediencie zmiešame dohromady vo veľkej mise.
- Hotovú zmes naplníme do čistých zaváraninových pohárov, alebo do jedného veľkého dobre uzatvárateľného pohára, z ktorého si neskôr budeme hotové kimči odoberať. Nepoužívajte plastové nádoby v kuchyni, zvlášť nie na kyslé a kvasené potraviny.
A teraz si spravíme nálev.
Postup na nálev: do 3 litrov vody pridáme ryžový ocot, čili, soľ a miešame, kým sa soľ nerozpustí.
A ideme na to :)
Zmes pripravenú v pohároch zalejeme nálevom. Poháre poriadne uzavrieme víčkom a dáme do chladničky. Podávať môžeme už po dvoch dňoch. Takto pripravené kimči vydrží v chladničke aj dva až tri týždne, ideálne vo vzduchotesnej nádobe. Pri dlhšom skladovaní občas premiešame.
Pozitívne účinky na zdravie
Kapusta je nabitá vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi, podobne ako reďkovky, uhorka či cesnak. Zázvor (ďumbier) je silne protizápalový a stimuluje imunitu – ak máte pravidelne v strave dostatok zázvoru (kúsok denne), budete mať v krvi dostatok ochranných látok nielen pred chrípkou. Podobné silné účinky má aj čili.
Recept si môžete upraviť podľa chuti.
Dobrú chuť :)