Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Recept na zdravé kimči

rss

Kimči (kimčchi) je kvasená zelenina, často zaraďovaná medzi 5 najzdravších potravín sveta. Kimči si spravíte aj doma, a to celkom ľahko... 

Kimči je pôvodne kórejské národné jedlo, u nás poslúži ako príloha na spôsob našich čalamád a zaváraných uhoriek. Pre svoju skvelú chuť a zdraviu prospešné vlastnosti sa kimči rozšírilo do celého sveta v nekonečnom množstve verzií a úprav. 

V dnešnom článku si predstavíme jednoduchý recept na výborné domáce kimči. 

Do kimči budeme potrebovať: 

  • 1 hlávku pekingskej resp. činskej kapusty, 

  • 1 šalátovú uhorku,

  • 12 reďkoviek,

  • 4 mladé cibule,

  • 3 strúčiky cesnaku,

  • kúsok zázvoru (ďumbier) dlhý asi 3 cm,

  • 5 lyžíc soli. 

Do nálevu na kimči budeme potrebovať: 

  • ryžový ocot (60 ml),

  • čili (chilli) papričky = najlepšie čili pastu (1 lyžicu) alebo čili vločky (3 lyžice),

  • 1 lyžica soli.

Ako na to? 

Najprv si spravíme samotnú zmes kimči.

  1. Nasekáme hlávku pekingskej (čínskej) kapusty, posypeme ju 5 lyžicami soli, poriadne rozmiešame a necháme po hodiny odležať.
  2. Odležanú kapustu opláchneme a necháme odkvapkať v sitku.
  3. Olúpeme uhorku a nakrájame na plátky.
  4. Nakrájame na plátky šupky zbavenú uhorku, dobre umyté reďkovky so šupkou, očistené cibule, cesnak aj zázvor.
  5. Všetky ingrediencie zmiešame dohromady vo veľkej mise.
  6. Hotovú zmes naplníme do čistých zaváraninových pohárov, alebo do jedného veľkého dobre uzatvárateľného pohára, z ktorého si neskôr budeme hotové kimči odoberať. Nepoužívajte plastové nádoby v kuchyni, zvlášť nie na kyslé a kvasené potraviny. 

A teraz si spravíme nálev. 

Postup na nálev: do 3 litrov vody pridáme ryžový ocot, čili, soľ a miešame, kým sa soľ nerozpustí. 

A ideme na to :) 

Zmes pripravenú v pohároch zalejeme nálevom. Poháre poriadne uzavrieme víčkom a dáme do chladničky. Podávať môžeme už po dvoch dňoch. Takto pripravené kimči vydrží v chladničke aj dva až tri týždne, ideálne vo vzduchotesnej nádobe. Pri dlhšom skladovaní občas premiešame. 

Pozitívne účinky na zdravie 

Kapusta je nabitá vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi, podobne ako reďkovky, uhorka či cesnak. Zázvor (ďumbier) je silne protizápalový a stimuluje imunitu – ak máte pravidelne v strave dostatok zázvoru (kúsok denne), budete mať v krvi dostatok ochranných látok nielen pred chrípkou. Podobné silné účinky má aj čili. 

Recept si môžete upraviť podľa chuti. 

Dobrú chuť :) 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz