Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
42%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Recept: Domáci celozrnný špaldový chlieb, ktorý sa vždy podarí

rss
Upečte si chutný, zdravý, domáci celozrnný špaldový chlebík – jednoducho doma v rúre. Bleskový recept... 

Čo budete potrebovať: 

  • 300 gramov špaldovej celozrnnej múky,
  • 5 gramov čerstvého droždia,
  • 15 gramov masla,
  • za hrsť tekvicových a slnečnicových jadierok,
  • a 1 kávovú lyžičku soli. 
Príprava cesta – postup je veľmi jednoduchý a chlebové cesto si pripravíte v 3 krokoch. 

1. Najprv si pripravte droždie 

Droždie pomrvte čistými prstami a vložte ho na 5 minút do 50 ml vlažnej vody. 

2. Medzitým si namiešajte zmes múky 

Špaldovú celozrnnú múku zmiešajte so soľou, tekvicovými a slnečnicovými jadierkami. Pridajte maslo a 150 ml vlažnej vody a dôkladne premiešajte. 

3. Pridajte droždie a cesto vymieste 

Do pripravenej zmesi múky primiešajte droždie, vyklopte zmes na pomúčenú dosku a dôkladne vymieste. Správne vymiesené cesto sa už toľko nelepí a má správnu konzistenciu. 
Body 1 + 2 + 3 by vám dohromady nemali zabrať viac, ako 20 minút. 

Teraz musí cesto vykysnúť 

Dajte cesto do misky, prikryte ho a nechajte na teplom mieste pekne kysnúť jednu hodinu. Po uplynutí hodiny cesto znova vyklopte na dosku a ešte raz ho poriadne premieste. 
Napokon ho pomúčenými rukami vytvarujte do tvaru bochníka a nechajte ho ešte raz jednu hodinu kysnúť v miske – prikryté a na teplom mieste. 
Medzitým si môžete prečítať ďalšie zaujímavé recepty na PoctivePotraviny.sk :) ale hlavne nezabudnite zapnúť rúru a vyhriať ju na pečenie chleba. 

A prichádza na rad pečenie chleba 

Ak pečiete v klasickej "normálnej" rúre, zohrejte ju na 200°C a na dno rúry položte ohňovzdornú nádobu s vodou. 
Ak pečiete v teplovzdušnej rúre, stačí zohriať na 180°C a zrejme sa zaobídete bez nádoby s vodou. 
Tesne pred pečením natrite bochník vodou. Umiestnite ho do rúry na strednú priečku a pečte asi tri štvrte hodiny. 
 

Dobrú chuť :) 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz