Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rebríček obyčajný – súčasť života každej ženy

rss

Poznáme ho pod názvom „myší chvost“. Je to veľmi nenáročná bylina, ktorú môžeme nájsť najmä na lúkach, stráňavách, poľných chodníčkoch a strniskách v Európe, Strednej Ázii, ale aj na severe USA. Je to trváca bylina, ktorá dorastá do výšky 30 až 80 cm. Kvitne od mája do septembra. Vyznačuje sa ostrou korenistou vôňou.

Starovekí Gréci odporúčali rebríček ako výborný prostriedok na rany a vredy. Stredovekí lekári vyzdvihovali jeho schopnosť zastaviť krvácanie. Môžeme povedať, že patrí medzi najstaršie rastliny ľudového liečiteľstva.

Využiteľné časti

Zbierajú sa počas kvitnutia, najlepšie počas mesiacov máj až august. Z rebríčka obyčajného využívame silno aromatické kvitnúce vrcholčeky, ktoré majú horkastú chuť. Menej často zbierame aj stonky alebo listy. Využiteľné časti sa zbierajú vždy za slnečného poludnia.

Kvety neskôr sušíme v tenkých vrstvách, za dobrého vetrania pri teplote 35oC. Stonky sa môžu sušiť vo zväzkoch na prevzdušnenom mieste.

Vlastnosti

Má veľmi veľa vlastností, ktoré vyplynuli z viacerých výskumov. Rastlina má sťahujúce, protikŕčové, protizápalové, ale aj hojivé účinky.

Rebríček sa používa u žien na úpravu menštruačného cyklu. Kneipp vo svojich spisoch píše: „Ženy by sa uchránili pred mnohými chorobami, keby občas siahli po rebríčku!“ Mnohé mladé dievčatá majú problémy s nepravidelným krvácaním, ale tiež sa to týka aj starších žien, ktoré idú do prechodu. Na tieto problémy stačí vždy vypiť jednu šálku záparu denne.

Rebríček sa môže používať aj v kuchyni ako korenina. Jemne nasekané lístky môžeme použiť pri príprave mastných jedál, polievok alebo syrov.

Liečivé účinky

Vonkajšie pôsobí najmä ako hojivý a utišujúci prostriedok. Tiež dokáže upokojiť podráždenú a svrbiacu pokožku. Na vnútorné použitie sa najčastejšie využíva pri problémoch s tráviacimi poruchami alebo pri zápale hrubého čreva.

Rebríček sa využíva aj v kozmetickom priemysle, vďaka svojim protizápalovým účinkom.

Príprava na použitie

Na prípravu záparu nám stačí 20g sušenej rastliny na 1 liter vody. Zápar si pripravíme už za 10 minút. V prípade, ak trpíte tráviacimi poruchami je potrebné, aby ste vypili aspoň 3 až 4 šálky denne. Zápar sa odporúča piť aj pri bolestivých návaloch do hlavy, proti závratom, nevoľnostiam, pichavým bolestiam alebo migrénam.

Odvar na rany a odreniny si pripravíme tiež veľmi jednoducho. Budeme potrebovať len 50 g sušenej rastliny na 1 liter vody a za 10 minút máme odvar pripravený.

Rebríčková sťava sa používa na lokálne aplikovanie v prípade, ak nás trápia kožné choroby alebo hemoroidy. Stačí ak 2 až 3 g čerstvej rastliny budeme lokálne aplikovať na postihnuté miesta.

V prípade ak trpíte sennou nádchou alebo miernou astmou, môže vám pomôcť inhalácia. Stačí ak do vriacej vody pridáte za hrsť čerstvých lístkov. Potom inhalujte pod uterákom tak, aby vám uniklo čo najmenšie množstvo vzduchu.

Pri vnútornom využívaní musíme byť ale opatrní, vzhľadom na to, že by nám vo väčšom množstve mohol rebríček uškodiť. Netreba ho užívať dlhodobo a samostatne. Rebríček sa neodporúča piť v tehotenstve, pri chorobe obličiek, ale aj pri problémoch so zrážanlivosťou krvi. Tiež sa neodporúča počas aplikácie rebríčka piť kávu a alkohol.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz