Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rebarbora - pestovanie, zber, využitie

rss

Rebarbora je rastlina vyrastajúca až do metrovej výšky. Pochádza z Ázie, ale u nás sa pestuje už pomerne dlho. Je pre ňu typická listová ružica s listami pripomínajúcimi lopúch. Rebarborové kvety sú rovnako neprehliadnuteľné, ako aj samotná rastlina, pretože majú 2 metre a objavujú sa od mája do júna. Hoci botanicky sa rebarbora zaradzuje medzi zeleninu, svojim využitím je skôr považovaná za ovocie.

Ako pestovať rebarboru

Na pestovanie rebarbory je ideálna ľahká, humózna zemina s dostatkom živín. Pri pestovaní je vhodné umiestniť ju na slnečnom, či poloslnečnom mieste. Najlepšie je pestovať ju na slnku, avšak ak ju umiestnite v záhradke pod stromy, aspoň využijete priestor a dozreje aj tak. 

Pri vysádzaní vykopte jamu, pridajte dávku maštaľného hnoja a vložte rebarboru. Pri presádzaní a množení však dávajte pozor, aby mala rastlinka aspoň jeden silný vegetačný vrchol. Po výsadbe by mal byť aspoň 5 centimetrov pod povrchom pôdy. Odporúčaná vzdialenosť je minimálne 1,2 - 2 m. Na jednom mieste sa môže rebarbora pestovať až 15 - 20 rokov. 

Kedy rebarboru zbierať

Jedlé sú dužinaté listové stonky rebarbory. Zbierajú sa až v druhom roku pestovania od polovice apríla do polovice júna. Najchutnejšie sú úplne mladé. Tmavočervené sú sladšie, zelené a žlté zase kyslejšie. Neskorší zber nie je vhodný, nakoľko obsahujú viac kyseliny šťaveľovej, ktorá môže dráždiť žalúdok. Pri zbere vždy stonky trhajte tesne pri pôde. Nestrihajte ani netrhajte, aby stonky nezačali hniť. Nikdy nezbierajte viac ako tretinu listov, aby sa rastlina zbytočne nevysilila.

Recepty s rebarborou

Zo stoniek rebarbory najprv odstráňte listy a olúpte z nej tvrdú šupku odspodu smerom nahor. Potom ju povarte s cukrom (môžete pridať aj škoricu a vanilku). Následne ju môžete použiť na buchty, koláče, či ako náplň do knedlíkov. Rebarbora sa využíva aj do šalátov. S mätou vytvorí rebarbora výbornú limonádu. Stonky rebarbory môžete aj zamraziť a následne si na koláči z nich pochutiť aj v zime.

Rebarbora a hliník

Pokiaľ pripravujete jedlo s rebarborou, majte na pamäti, že sa neznáša s hliníkom. Pri príprave kyslej rebarbory v hliníku sa totiž do jedla dostane jeho väčšie množstvo.  

Prečo jesť rebarboru

Rebarbora obsahuje veľa vitamínov A a B, minerálov, veľké množstvo vlákniny a ďalších prospešných látok. Jej konzumácia zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov a je prospešná aj pre krvný obeh, krvotvorbu, likviduje škodlivé mikroorganizmy a pôsobí proti zápche. Kto má však problémy so žalúdočnou kyselinou, mal by rebarboru konzumovať opatrne.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz