Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Raw food alebo aj živá, surová strava, či vitariánstvo

rss

Raw food je jednoducho forma stravovania bez tepelného upravovania, čiže jedenie surových, čisto prírodných jedál.  V praxi to znamená stravovanie sa ovocím, zeleninou, orechmi, semienkami, bylinami, morskými riasami... v skratke všetkým tým, čo nám vyrastie zo zeme. To však nebráni tomu, aby sme si z týchto surovín nemohli vytvoriť úžasné jedlá, ktoré nás plnohodnotne zasýtia. Príprava raw food prebieha mixovaním, klíčením, vysúšaním do teploty 42°C. Základom tejto stravy je totiž presvedčenie, že zahriatím sa všetko živé v potravinách stratí a tepelne upravená strava je „mŕtva“. Týmito procesmi môžeme pripraviť pokrmy, na ktoré sme zvyknutí aj z tradičnej kuchyne. Rozdiel je v ich príprave a zložení.

Prečo dať prednosť čerstvým potravinám pred varenými?

Keďže sú tieto jedlá pripravované výlučne zo „živých“ surovín, do tela sa dostáva maximálne množstvo vitamínov a enzýmov potrebných na trávenie. Trávením sa do tela dostávajú všetky živiny, ktoré organizmus potrebuje a tie ostatné sa vylúčia. To znamená, že všetko, čo potrebujeme, si telo vezme a ostatné spracuje vylúčením. Tak sa telo čistí, dochádza k skvalitňovaniu krvi, ktorá potom skvalitňuje všetky orgány.  Práve kvôli tomuto faktu sa surová strava často uvádza ako liek na mnohé ochorenia, nielen fyzické, ale aj psychické.

Konzumáciou surovej stravy sa nám navyše upraví aj telesná hmotnosť, zjemní a vyčistí pleť, zhustnú vlasy, prestane nás obťažovať pálenie záhy, získame množstvo energie a budeme pociťovať menšiu potrebu spánku, pretože telo nebude musieť vydávať energiu na trávenie varenej stravy. Náš organizmus tak prejde celkovým omladením.

Prechod na raw food

Ak chcete prejsť na surovú stravu, nerobte to strmhlavo. Okamžitým prechodom z varenej stravy na 100% surovú totiž dochádza k veľmi silnému detoxu tela (ním sa organizmus zbavuje nečistôt a prekyslenia) so všetkými jeho nepríjemnými prejavmi, ako sú bolesť hlavy, akné, striedanie nálad, zvýšená únava a podobne. Je teda odporúčané na raw food prechádzať pomaly, postupne tým, že pozvoľna zvyšujeme podiel tejto stravy vo svojom jedálničku.

Ďalšia vec, ktorá sa pri prechod na raw food odporúča, je urobiť to v lete. Vplyvom okolitých teplôt má telo potrebu sa schladiť, a to mu konzumácia ovocia a zeleniny, najmä melónov a uhoriek, umožní. Navyše je v tomto období jednoduché sa k čerstvému ovociu a zelenine dostať, či už na vlastnej záhradke alebo na rôznych farmárskych trhoch.

V lete je to jednoduché, ale čo v zime?

Leto je pre vitariánov obdobím hojnosti, ale ani v zime s tým nie je veľký problém. Z lokálnych zdrojov sa vždy dajú nájsť nejaké jabĺčka, mrkva, huby, tekvice, kyslá kapusta, semienka, oriešky, sušené plody. Do smoothie sa môžu pridávať zelené potraviny, ako je zelený jačmeň, chlorella, spirulina. V zime a na jar by tiež mali byť súčasťou jedálnička naklíčené semienka (napr. pohánka, slnečnica, cícer, či mungo). No a keď teplota klesá k mrazom a potrebujeme sa zahriať, do pokrmov pridáme (najlepšie čerstvé) chilli papričky, chren, cesnak, cibuľu, pór, zázvor, kurkumu, či škoricu, hrebíček, kardamón, bazalku a oregano.

A čo riziká?

Samozrejme, ani raw strava nie je vhodná pre každého. Hoci toto stravovanie je plné vitamínov, pri jeho striktnom dodržiavaní je nutné dávať si pozor na deficit vitamínu D, B12 a minerálnych látok, zvlášť vápniku, zinku, železa, jódu a selénu. Odborníci dokonca tvrdia, že v našich klimatických podmienkach ani nie je vhodné konzumovať len surovú stravu, pretože tepelne neupravené jedlo neprehreje organizmus.

Ideálom je kompromis

Zdá sa vám prechod len na raw stravu príliš radikálny? Skúste si dať raw stravu iba občas, napríklad jeden deň v týždni, či príležitostne na obed.

Prečítjte si aj:

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/od-surovej-stravy-k-surovej-strave

Zdroj:

http://www.huffingtonpost.com

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz