Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rastlinné “mlieka” ako náhrada kravského mlieka

rss

Ochutnali ste už sójové, kokosové či ryžové mlieko? Tieto rastlinné nápoje obsahujú na rozdiel od kravského mlieka omnoho menej tuku a žiadnu laktózu. Sú teda vhodné pre ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu, prípadne alergiou na bielkoviny kravského mlieka. Rastlinné mlieka sú výborným zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Môžete si ich kúpiť v obchodoch zameraných na zdravú výživu. Keďže nejde o skutočné mlieko, výrobcovia ich označujú len ako nápoje.

Sójové mlieko (sójový nápoj)

Sójové mlieko je zo všetkých druhov rastlinných mliek potenciálne najproblémovejšie. Sója je pre mnohých ľudí silný alergén, zvlášť pokiaľ ide o deti. Práve sója je však významným zdrojom rastlinných bielkovín (proteínov), lecitínu (ktorý pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi), antioxidantov, vápnika, draslíka, horčíka atď. Sója (sójové mlieko) tiež pomáha chrániť naše cievy pred kôrnatením (aterosklerózou). Je vhodné nielen na priamu konzumáciu, ale aj na varenie a pečenie ako skutočná náhrada mlieka. V obchodoch nájdete nielen sójový, ale napríklad aj sójovo-ryžový BIO nápoj.

Ryžové mlieko (ryžový nápoj)

Ryžové mlieko je ľahko stráviteľné a z hľadiska možných alergií najbezpečnejšie. V BIO kvalite je bežne nesladené, napriek tomu je v dôsledku fermentačného procesu príjemne sladké. Ryžové mlieko je výborným zdrojom niektorých vitamínov (napr. vitamínov skupiny B), minerálnych látok (vápnik, draslík, horčík atď.), nenasýtených mastných kyselín. Aj ryžové mlieko sa dá používať v kuchyni ako plnohodnotná náhrada kravského mlieka.

Kokosové mlieko (kokosový nápoj)

Kvalitný kokosový nápoj je chuťovo lahodnou delikatesou. V podobe, v akej sa dováža do našich obchodov je často obohatený aj prídavkom ryžovej zložky. Samozrejme dominuje pravá kokosová chuť. Kokosový nápoj sa získava z drvenej kokosovej dužiny v podobe krému, do ktorého sa pridáva voda a ďalšie suroviny. Bežnou praxou je obohatenie o dodatočný vápnik a vitamínmi (fortifikácia). Výsledkom je prvotriedny nápoj prospešný (nielen) tráviacej sústave. Kokosový nápoj je dobrým zdrojom energie, výnimočný je tiež obsahom jódu. Podobne ako iné rastlinné “mlieka” sa u nás väčšinou predáva v práškovom koncentráte.

Ochutnali ste už rastlinné mlieka? Podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch :-)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz