Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rastlina s cibuľovou chuťou - pažítka

rss

Pažítka je trvalka, ktorá vydrží rásť na jednom mieste aj viacero rokov. Má duté, trúbkovité listy. Kvitne fialkovými kvetmi v tvare malých guličiek, kvôli ktorým je pažítka považovaná aj za okrasnú rastlinu. Dorastá do výšky približne 30 cm.

Zber

Na jar vyrastá v záhradke veľmi skoro spolu s prvými steblami trávy. Pokiaľ je teda teplá jar, zberať ju môžete už v marci. Zberá sa podľa potreby odrezávaním lístkov, pričom sa reže dosť hlboko, pretože tak lepšie dorastá a zostáva zdravá. Zber môžete niekoľkokrát opakovať. Aj jej kvety sa môžu použiť ako jedlo. U nás je to však skôr rarita a využívajú sa len ako ozdoba. Niektorí pestovatelia pažítku pravidelne zostrihujú, aby kvetné stonky nevyrástli, pretože tie rastlinu vysiľujú a listy tak strácajú svoju typickú vôňu.

Pestovanie

Pažítku sa pestuje všade od nížin až po horské oblasti. Najlepšie sa jej darí v podhorských oblastiach, pretože pri nižších teplotách rastlina vytvára bohatšie trsy. Svojou arómou odpudzuje hmyz, preto sa pri nej nemusíme báť škodcov. Odporúča sa dokonca vysadiť k ružiam, aby ich ochránila pred plesňovými chorobami a voškami. Vyrába sa z nej aj postrek proti hubovým ochoreniam jabloní, ktorý je ekologický, lacný a účinný.

Pokiaľ vám pažítka v záhradke ešte nerastie, môžete si ju nasadiť zo semienok. Vysievajú sa skoro na jar (marec - apríl) do plytkých jamiek. Do jednej jamky môžete dať aj viac semien. Dôležité je pôdu jemne pritlačiť, aby sa všetky semienka dotýkali pôdy, z ktorej nasávajú vlahu. Pestovať sa dá aj v kvetináčoch. Keď sa v záhrade ujme, veľmi ľahko sa ďalej rozmnožuje delením trsov. Aj na jeseň si môžete potrebné množstvo presadiť do črepníka a umiestniť v dome na nie veľmi teplom mieste. Tak budete mať pažítku k dispozícii po celú zimu.

Vlastnosti

Jej cibuľová chuť podporuje chuť do jedla a trávenie. Pomáha pri vysokom krvnom tlaku, v boji proti slepote, rakovine žalúdka, pažeráka, hrubého čreva, prsníka a pľúc. Prispieva k regenerácii organizmu. Je nápomocná aj pri vytváraní protistresových hormónov a pri tvorbe kolagénu, ktorý pôsobí proti vráskam, kŕčovým žilám, popraskaným žilkám. Obsahuje vitamín C, riboflavín, draslík, vápnik, fosfor, sodík, železo a betakarotén.

Použitie

V kuchyni má široké využitie. Odporúča sa používať čerstvá. Pri uskladnení je lepšie dať si ju zamraziť, ako ju sušiť, pretože sušením stráca chuť aj arómu. S jedlom by sme ju nemali variť, inak uniká jej čerstvá, jemná chuť. Ochucujú sa ňou polievky, omáčky, posypáva chlieb natretý maslom, chutí aj posekaná v tvarohu, mäkkých syroch, marinádach, šalátoch, kde môže nahradiť cibuľu a pridáva sa k rybacím jedlám, vajíčkam, pečienkam. Odporúča sa aj na dochucovanie diétnych jedál.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz