Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prvé kroky k zdravšiemu životnému štýlu

rss

Zdravý životný štýl nie je založený na diétach, ani na pasivite. A nie je to žiadna veda — dokáže to každý, kto sa chce cítiť lepšie a byť zdravší. Ako na to?

A/ Skontrolujte si svoje BMI

Možno ste už počuli výraz BMI (Body Mass Index), známy aj ako index telesnej hmotnosti. Aj keď skratka BMI znie hrozivo :) skrýva sa za ňou len výpočet, ktorým orientačne zistíte, ako ste na tom s hmotnosťou. Svoje BMI vypočítate tak, že svoju hmotnosť v kg vydelíte druhou mocninou svojej výšky v metroch. Nie je to nič zložité, pozrite si vzorec a vzorový príklad:

BMI = hmotnosť v kilogramoch / výška v metroch na druhú

Vzorový príklad:

John má hmotnosť 80 kg a výšku 1,8 m. Chce vypočítať svoje BMI:

1/ Najskôr vynásobí 1,8 x 1,8 = 3,24

2/ Potom vydelí 80 : 3,24 = 24,7

Johnov index telesnej hmotnosti je teda (zaokrúhlene) 24,7

Porovná svoj výsledok s rozsahmi hodnôt BMI:

  • podváha je, ak je BMI nižšie ako 18,5,
  • správna hmotnosť je, ak je BMI v rozsahu od 18,5 do 25,
  • nadváha je, ak je BMI v rozsahu od 25 do 30,
  • obezita je, ak je BMI vyššie ako 30.

John má teda BMI tesne na hornej hranici “správnej hmotnosti”. Keby mal pri svojej výške 1,8 m hmotnosť 90 kg, mal by BMI 27,7 čo už je nadváha. Naopak keby mal pri výške 1,8 m hmotnosť 60 kg, mal by BMI 18,5 čo je tesne na spodnej hranici “normálnej” hmotnosti vzhľadom na jeho výšku.

BMI však nie je absolútnou modlou. Ak je John hora svalstva, je všetko v poriadku. Ak mu ale hmotnosť “vylepšuje” namiesto svalov tuková pneumatika okolo pásu, nemá veľa dôvodov k radosti. Obvod pásu je dôležitejším faktorom.

B/ Zmerajte si svoj obvod pásu

Obvod pásu je výborným indikátorom zdravotného stavu a potenciálnych budúcich rizík. Nadmerný obvod pásu v podobe ukladania typickej tukovej pneumatiky je vážnym varovaním, že prišiel čas zmeniť životosprávu. Jedným zo základných cieľov správneho životného štýlu je preto dosiahnuť a dlhodobo udržať obvod pásu pod 80 cm u žien, a pod 94 cm u mužov.

C/ A začnite konať:

  1. K dobre fungujúcemu metabolizmu potrebujete okrem iného dostatok zdravého svalstva a každodennú fyzickú námahu. Jednou z ideálnych kombinácií sú silové cvičenia dopĺňané jogou.
  2. Zabudnite na nezmyselné jednostranné diéty — udržiavajte svoju stravu čo najpestrejšiu, zabezpečíte si tým široké spektrum výživných látok a vyhnete sa kumulácii alergénov či škodlivín typických pre jednostranné preferovanie alebo nadmernú konzumáciu určitých potravín.
  3. Dodržiavajte pravidelných 5 jedál denne v trojhodinových odstupoch, od výdatných raňajok až po ľahkú večeru. V každom chode si doprajte aspoň pár kúskov zeleniny, chráni pred celým spektrom chorôb a dodáva vlákninu. Neprejedajte sa pred spaním. Zamerajte sa na potraviny s nízkym glykemickým indexom.
  4. Uprednostnite tmavý chlieb a celozrnné obilniny pred pečivom z bielej múky, pridajte si do stravy ovsené vločky. Denne pol kila zeleniny na osobu (surovej, varenej...), pár kusov ovocia. Zaraďte do stravy strukoviny aspoň raz týždenne.
  5. Obmedzte konzumáciu tučného mäsa, slaniny, čipsov, keksíkov, šľahačky, zákuskov a iných dobrôt s vysokým objemom nezdravých tukov. Doplňte si do stravy zdravé rastlinné tuky a oleje (nie hydrogenované), ale aj častejšie konzumujte vlašské orechy a iné druhy (nesolených) orieškov, a avokádo (zrelé avokádo si natrite na krajec chleba ako zdravšiu alternatívu masla).
  6. Obmedzte pri varení solenie a sladenie, eliminujte solené, údené a sladené jedlá — od solených orieškov a slaných tyčiniek, cez údeniny a slané syry až po sladené nápoje a umelé sladkosti z obchodov.
  7. Pridajte si do stravy rôzne ryby (niekoľkokrát týždenne), zakysané mliečne výrobky, chudé hydinové mäso. Obmedzte smaženie, grilovanie, samozrejme aj alkohol a cigarety. Pitným režimom si dodajte denne aspoň 1,5 l tekutín, najmä čistej vody, doplnenej minerálkami, nesladenými čajmi, doma lisovanými ovocnými a zeleninovými šťavami.

PS: Stres, sedavé zamestnanie a práca na nočné zmeny sa so zdravým životným štýlom vylučujú (zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny, oslabujú imunitný systém, skracujú život a nedajú sa vyvážiť ani pravidelným cvičením či zdravou stravou).

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz