Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prvé jarné práce v záhradke

rss

Všetci dúfame, že tohtoročné výkyvy počasia nadobro prestanú. Prvý jarný deň roku 2016, 20. marec, by nám teda mohol priniesť vytúženú jar a za sprievodu slniečka nás konečne odviesť do záhrad. Keďže s tým väčšina záhradkárov počíta, povieme si, čo v všetko v marci ešte stihnúť a na čo určite nezabudnúť!

Hnojenie a sadenie

Aj keď už oficiálne budeme mať jar, do záhradky by sa malo ísť až vtedy, keď je pôda dostatočne suchá. Mokrá by sa mohla postúpaním zbytočne utlačiť. Po kontrole pôdy by prvou záhradnou činnosťou mohlo byť hnojenie. Kompost prisypte ku stromčekom, na kvetinové záhony či budúce zeleninové hriadky. Ak by ste hnojili kompostom príliš neskoro, mohol by uškodiť prvým jarným výhonkom. Po vyživení pôdy môžete prejsť k výsadbe. Keď už budete cítiť, že  je čas sadiť, začnite  hrachom, mrkvou, petržlenom, šalátom, špenátom, skorými zemiakmi či zeleninou so zvláštnym názvom podobnou špargli, hadomor španielsky, tzv. čierny koreň.

Nezabudnite ani na fóliovník

Okrem spomenutých sa zvykne sadiť aj cibuľka. Do dvoch tretín ju zapichnite do zeme a zvyšok prikryte sieťkou, aby vám ju nepovyberali vtáčiky. Sadiť však nemusíte len vonku. Pripravte si fóliovník či skleník a zasaďte doň paradajky, papriku a uhorky. Povenovať sa treba aj ovociu, konkrétne jahodám. Starý záhon vyčistite a okopte, poprípade koncom mesiaca zasejte nový.

Prerieďte konáriky

V ovocnom sade je najdôležitejším správny rez. Najlepšie urobíte, ak ich stromčeky ostriháte ešte pred začiatkom pučania či stavania vtáčích hniezd. Odstrániť by ste mali vymrznuté konáriky a tie ktoré sa navzájom odierajú alebo príliš zahusťujú korunu. Strihajte čo najkolmejšie, aby na konárikoch ostala čo najmenšia rana. Odrezané konce môžete ošetriť štepárskym voskom.

Presádzať môžete aj na jar

Po strihaní sa môžete pustiť do výsadby či presádzania stromčekov a kríkov, s ktorými ste nestihli popracovať na jeseň. Treba začať tými, ktoré pučia najskôr, ako sú napríklad kríky drobného ovocia egrešov a ríbezlí. V trošku teplejšom počasí sa môžete povenovať viniču, broskyniam, marhuliam no aj živým plotom, ihličnanom a rôznym iným okrasným drevinám.

Pozor na škodcov a choroby!

Keďže sa prebúdza celá príroda, s rastom rastliniek sa nám do záhradiek dostávajú opäť aj škodcovia a choroby. Proti kučeravosti pôsobia meďnaté prípravky, ktoré sa používajú v období medzi koncom mrazov a prvým pučaním. Na rôzne húseničky vám budú stačiť lepové pásy z vlnitej lepenky, na iných škodcov môžete byť pripravený aspoň v podobe prevencie.  

Kvietky taktiež potrebujú pozornosť

Okrem ovocia a zeleniny na vás budú čakať aj okrasné rastliny. Aj kvetinové záhradky najprv vyčistite, potom môžete delením trsov rozmnožiť trvalky a zrezať ruže a iné kríky. Najlepšie urobíte, ak ich odstrihnete zhruba 20 cm nad zemou. No a nakoniec, postarať sa treba aj o trávnik. Vyhrabte zvyšky odumretej či plesňami napadnutej trávy, mach, burinu, prevzdušnite ho a prihnojte, nech vám rastie zdravo do krásy. 

Komentáre

Tetrasad 28.8.2021, 06:04
U nás je na jar na záhrade tiež veľa práce. Ja sa na ňu ale vždy po tej dlhej zime teším :-) . S manželom máme prácu rozdelenú. On sa stará o ovocné stromčeky a trávu a ja o záhradku. Vlani v zime si poladil kosačku, kúpil nejaké nové veci z https://www.kardanka.sk/ , tak bol zvedavý, ako bude na jar sekčka kosiť :-D .

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz