Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prospešné margaríny a oleje?

rss

Už dávno všetci vieme, že naše zdravie sa odzrkadľuje od obsahu nášho taniera.  Veľa potravín na našom tanieri je nie len chutných, ale majú aj svoj význam vďaka živinám, ktoré obsahujú.  Dôležité je však vedieť, ako ich správne pripraviť a dávkovať.

Správne využívanie rastlinných olejov a margarínov v kuchyni môže nášmu zdraviu prospieť.  Sú ľahko stráviteľné, a preto v letných dňoch ich vhodné využitie je v studenej kuchyni. Keďže sú ľahšie stráviteľné, nezaťažujú toľko náš organizmus ako živočíšne tuky.

Aby naše telo dokázalo vstrebať všetky vitamíny, potrebuje aj tuky, nie len vodu.  Naša strava by sa mala skladať v približnom pomere 45-55% sacharidov, 25-35% tukov a len 20% bielkovín.

Vďaka nenasýteným mastným kyselinám, ktoré sú obsiahnuté v rastlinných tukoch sa do nášho tela dostane veľa látok, ktoré potrebujeme pre zdravie.

Pomocník v kuchyni

Oleje používame aj v studenej kuchyni, aj pri tepelnej úprave.  Vďaka ním prijímame rastlinné oleje, ktorých tajomstvo spočíva v prebudení chuťových pohárikov. Pri konzumácii tak máme radosť z jedla.

Šetrná výroba

Súčasné technológie dovoľujú vyrábať rastlinné oleje šetrne. Niektoré sa lisujú za studena,  iné pomocou špeciálnej tepelnej úpravy, ktorá neničí nenasýtené mastné kyseliny.

Oleje a tepelná úprava

Pri vysokej teplote spracovania rastlinných olejov sa v nich rozkladajú nenasýtené mastné kyseliny a teplota poškodzuje ich výživovú hodnotu.  Preto by sme nemali jedlo pripravovať dlhšie, ako je naozaj potrebné a prepaľovať olej pri príliš vysokej teplote.

Pokiaľ plánujeme jedlo pripravovať na tepelne upravenom oleji, je vhodné si pozrieť obaly jednotlivých druhov a vybrať ten, ktorú je určený na tepelnú úpravu.

Margaríny

Aj z margarínov môžeme získať nenasýtené mastné kyseliny.  Tie sa nachádzajú najmä v kvalitných margarínoch, ktoré sú vyrábané najmä zo slnečnicového, ľanového, repkového a kukuričného oleja.  Je v nich zachovaných veľa priaznivých vlastností, napríklad neobsahujú cholesterol.

Maslo alebo margarín?

Dlhé roky sa vedú diskusie, čo je zdravšie: maslo alebo margarín. Odpoveď na túto otázku sa každú chvíľku menia.

Maslo obsahuje cholesterol,  čo mnohí považujú za nezdravé.  Naše telo však potrebuje aj istú dávku cholesterolu, a vylúčiť ho úplne nie je zdravé.  Treba si však dávať pozor, aby sme ho nekonzumovali nadmerné množstvo.  Obsah cholesterolu je dokonca v masle 5-6x nižší, ako napríklad vo vaječnom žĺtku.  Okrem cholesterolu obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov a chuťovo je „nenahraditeľné“.

Veľa ľudí považuje margaríny za zdraviu škodlivé kvôli obsahu TFA (trans-izomérov mastných kyselín). Tieto látky zvyšujú riziko vzniku nádorových, srdcovo- cievnych ochorení, cukrovky a iných. Po úprave technológie vyrábania margarínov obsah TFA sa znížil na minimálne stopové prvky, ktoré zdravie neohrozujú.  Oproti maslu margaríny neobsahujú cholesterol, aj keď niektoré obsahujú aj minimálne množstvo rastlinného tuku.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz