Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prírodné hnojenie

rss

V obchodoch kupujeme rôzne hnojivá na báze chémie. Vedeli ste ale, že hnojiť sa dá aj inak – prírodne? V záhradke totiž môžeme cielene vysádzať také rastliny, ktoré zvýšia kvalitu pôdy.

Ako to funguje?

Rastlinky pôsobiace ako hnojivo sa nechajú narásť do určitej výšky a potom sa zapracujú do pôdy. Zamedzujú vyparovaniu vody a vyplavovaniu živín z pôdy. Naopak, pôde veľmi pomáhajú. Ťažké pôdy prevzdušňujú a v suchých pôdach zlepšujú prívod vody. Zabraňujú šíreniu burín a pôdnej erózií. Navyše aktivizujú drobné pôdne živočíchy, ktoré takisto majú vplyv na úrodnosť pôdy.

Ďalšie plusy

Okrem toho, že prirodzene detoxikujú zeminu a za malé náklady celkovo zlepšujú jej kvalitu a štruktúru, dajú sa využiť aj inak. Sú zdrojom peľu a tým priťahujú do záhradky užitočné včielky a iný hmyz. Navyše ak na takéto hnojenie použijete strukoviny, môžete zužitkovať aj ich plody. Iné rastlinky sa pokosené môžu využiť ako potrava pre zvieratá.

Kedy a ako vysievať?

Najideálnejší čas na výsev je v čase, keď v záhradke nepestujete úžitkové rastliny, teda koncom leta až do októbra, poprípade skoro na jar. K ovocným stromčekom a kríkom môžete siať aj počas leta. Pred výsadbou treba najprv vytrhať všetku burinu. Do hĺbky niekoľkých centimetrov zapracujte nahusto porozsýpané semená. Do pôdy ich utlačte a prikryte pár centimetrami zeminy. Semienka by mali byť v vlhkej pôde, preto vysievajte v čase po daždi alebo poriadne zalievajte.

Aké rastlinky si vyberať?

Pri výseve na jar treba použiť rastlinky odolné chladu. Sú to napríklad horčica alebo repka. Horčica vytvára veľmi hustý koreňový systém a kyprí pôdu, no nemala by sa vysievať pred hlúbovinami. Repku tak isto netreba vysievať na hriadke pred hlúbovinami, no na rozdiel od horčice vytvára veľa zelenej hmoty a jej kvietky priťahujú včielky. Okrem toho závisí výsev aj od toho, čo budete na danom mieste neskôr pestovať, aby ste sa vyhli rovnakým druhom. Tam, kde budete neskôr pestovať kapustovité plody, nepoužívajte na hnojenie repku či horčicu, skôr také rastliny, ktoré zvýšia obsah dusíka. Sem patrí napríklad hrach siaty, hrach kŕmny, fazuľa, ďatelina, vika či bôby.

Rozlišujte typy pôdy

Na ľahkú piesočnatú pôdu používajte hrach, viku, lupinu, či purpurovú ďatelinku. Stredne ťažké pôdy majú rady ďatelinu, viku, repku, horčicu, pohánku, sóju a bôb. Do ťažkých pôd sa hodia horčica, vika, bôb konský a hrach. Vlhkejšie miesta dobre znáša valeriánka, suché alebo kyslé pohánka. Všetky typy pôdy znášajú ďatelina, špenát a horčica. Najuniverzálnejšou rastlinkou je facélia. Prírodne hnojiť sa dá aj ovsom, ktorý vzchádza veľmi rýchlo.

Pri výbere rastlinky na hnojenie teda nezabúdajte na typ pôdy, plodinu, ktorú budete následne na hriadke pestovať a do úvahy berte aj potenciálny úžitok, ktorý z rastlinky môžete získať :)

 

via Záhradkár

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz