Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pripravte si zdravý šalát plný živín

rss

Vyberajte si zeleninu do šalátu múdro a váš šalát môže byť super zdravým jedlom kombináciou zeleniny, bielkovín a esenciálnych živín.  Vo všeobecnosti je najzdravšou voľbou na prípravu šalátu čerstvá, farebná zelenina zmiešaná so zdrojmi bielkovín. Toto je výber ingrediencií, ktorý odporúčajú odborníci na výživu pre vytvorenie zdravého mixu do šalátu.

Zelené listové šaláty

Zelené listové šaláty sú výborné na anémiu. Patria medzi ne ľadový šalát, kel, špenát, rukola. Platí, že čím tmavšie sú šalátové listy, tým sú bohatšie na živiny. Tmavé listy obsahujú vitamín K, A, C, B, foláty, beta-karotén, luteín a množstvo antioxidačných zlúčenín- flavonoidov.

Brokolica

Brokolica, spolu s kelom, karfiolom a ružičkovým kelom, obsahuje unikátnu kategóriu rastlinných živín, ktoré sa nazývajú glukozinoláty. Výskumníci, ktorí tieto živiny študujú, tvrdia, že sú veľmi dôležité pre prevenciu rakoviny.

Mrkva

Mrkva je najbohatším zdrojom antioxidačných betakaroténov prospešných nielen pre zrak, ale aj ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a niektorými druhmi rakoviny.

Cvikla

Antokyány sú antioxidanty poskytujúce cvikli jej krásnu červenú farbu. Taktiež sú dôvodom, prečo má cvikla protizápalové vlastnosti a slúži na ochranu srdca. Cvikla je aj bohatým zdrojom kyseliny listovej a minerálov, ako je draslík a mangán.

Paprika

Červené, žlté a oranžové papriky sú skvelou prísadou do šalátu, pretože mu dodajú vitamín C. Najviac ho obsahuje červená paprika, preto je najlepšou voľbou, ak sa rozhodnete svoj šalát doplniť práve týmto vitamínom.

Fazuľa

Ak chcete, aby šalát aj zasýtil, je potrebné do neho pridať aj nejaké bielkoviny. Dobrou voľbou v tomto prípade je fazuľa obsahujúca vlákninu a bielkoviny.  Dobrým výberom sú aj pinto fazuľa, čierna, či strakatá fazuľa alebo cícer.

Tuniak

Ryba je tiež výborným zdrojom bielkovín a navyše obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú zdravé pre srdce, Samozrejme, na výrobu zdravého šalátu si vyberajte tuniaka vo vlastnej šťave, nie zmiešaného s olejom, či majonézou.

Quinoa

Pridaním obilnín do šalátu sa nielenže zasýtite (a budete sa cítiť sýtymi dlhší čas), ale do šalátu sa pridajú aj ďalšie živiny. Quinoa je považovaná za jednu z najzdravších potravín na svete. Obsahuje bielkoviny, vlákninu a prospešné antioxidačné živiny.

Slnečnicové semienka

Ak svoj šalát posypete lyžicou lúpaných slnečnicových semienok, nielenže bude chrumkavejší a získa orechovú príchuť, ale dodáte mu aj dávku vitamínu E a selénu.

Olivový olej a ocot

Majonézové, či smotanové dressingy pridávajú šalátom zbytočný tuk a kalórie. Pridajte si preto do šalátu radšej za lyžicu olivového oleja a octu, ktoré ich správne dochutia.

Tak čo, už miešate svoj zdravý šalátik? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz