Už sme vám priniesli pár nápadov, ako si upiecť sladké orechové dobroty alebo medovníčky, no zabudli sme vám dať tip, ako si pripraviť aj slané pochúťky, a keďže nám ostáva ešte jeden deň, tak dnes si môžeme spolu upiecť niečo slané, čo poviete? Tak poďme na to.
Celozrnné tyčinky
Čo budeme potrebovať?
- 250g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 250g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 300ml bieleho jogurtu
- 1 čajovú lyžičku soli
- ľan, mak, rascu, alebo sezam na posypanie
Postup:
Cesto si pripravíme z preosiatej múky, jedného vajíčka, soli a jogurtu. Pripravené cesto si rozvaľkáme na hrúbku približne pól centimetra a vykrajujeme pásiky – tyčinky. Vykrojené tyčinky poukladáme na plech a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Na jednotlivé kúsky potom nasypeme semienka podľa chuti a pečieme približne 10 minút pri 150oC.
Bryndzové pagáčiky
Suroviny:
- 1 bryndza
- 450g polohrubej múky
- 200g masla
- 2 vajcia
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- soľ
Postup:
Najprv v miske zmiešame múku a kypriaci prášok do pečiva. Neskôr pridáme maslo, miesto neho môžeme použiť aj margarín. Potom do cesta pridávame bryndzu a vajcia. Cesto poriadne premiešavame, až sa nám vytvorí ucelená hmota. Keď už máme cesto poriadne premiešané, prikryjeme ho sáčkom a dáme na pól hodinu do chladničky. Po pól hodine cesto vytiahneme z chladničky a rozvaľkáme ho na hrúbku približne 2 cm a môžeme vykrajovať kolieska. Vykrojené kolieska ukladáme na plech a potierame vajíčkom. Takto pripravené kolieska pečieme pri 180°C približne 15 minút.
Veríme, že aj tieto slané pochúťky sa vám vydaria. :)