Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prilákajte si do záhradky užitočné chrobáky

rss

Niektoré druhy hmyzu záhrade a rastlinkám škodia, iné však ničia škodcov či opeľujú kvety. Ak vám v záhradke niektorý druh hmyzu chýba, ponúkame vám tipy, ktoré by ho ku vám mali prilákať. Či to vyskúšate je len na vás, predsa len sa niektorí z nás hmyzu boja :)

Čmeliaky

Do zeme vykopte dieru zhruba vo veľkosti kvetináča, ktorej dno vysteliete senom. Kvetináč do nej položte hore dnom, aby bol jeho odvodňovací otvor akurát na úrovni zeme. Zakryte ho ploským kameňom, ktorý dookola podopriete menšími kameňmi. Vytvoríte tým akoby hniezdo, do ktorého sa čmeliaky určite čoskoro usídlia.

Ucholaky

Možno vám príde zvláštne zámerne si lákať ucholaky do záhrady, no ucholaky požierajú vošky. Do kvetináča vložte zhruba dve hrste slamy, uzavrite ho drôteným pletivom a obráťte. Seno na pletive vytvorí podstielku. Na noc zaveste kvetináč tak, aby bola podstielka tesne nad zemou, ucholaky sa sem prídu skryť. Cez deň potom kvetináč premiestnite blízko k voškám a o týchto škodcov sa vám vaši noví nájomníci ochotne postarajú.

Včely

Gaštanové alebo dubové drevo rozrežte na polovicu a vyvŕtajte niekoľko otvorov rôznych priemerov a hĺbky. Včely si tu urobia hniezdo a budú opeľovať všetko navôkol. Stromčeky tak budú mať krásne kvietky. Poleno je najlepšie uložiť na koniec záhrady, aby ste nemali hniezda blízko seba.  

Využite kvietky

Margarétky a slnečnice priťahujú okrem včiel aj vtáky, ktoré chytajú hmyz. Ak si ich teda pár nasadíte na severnú stranu zeleninovej záhrady, nie len že k vám priletí viac „návštevníkov“, budete mať aj zábranu proti vetru. 

 

Rady sú prebraté z knihy Babičkine dobré rady od Nicolasa Priou. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz