Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prichádza jeseň – je čas na siatie zeleniny :)

rss

Jesenný výsev zeleniny je výborný spôsob, ako si na budúcu jar zabezpečiť skorú úrodu vlastnej zeleniny. Ako na to?

Na ozimné pestovanie zeleniny sú najvhodnejšie skoré odrody mrkvy, ale aj petržlen, paštrnák, cibuľa, cesnak alebo špenát. V obchodoch pre záhradkárov určite nájdete odrody priamo určené na neskorý výsev. Ich semienka sú ošetrené tak, aby nevzklíčili predčasne už na jeseň.

Základom úspechu je voľba dobrého stanoviska na výsev. Zvolené miesto nesmie byť bez ochrany vystavené ľadovým zimným vetrom (užitočný je neopadavý živý plot, skleník alebo iná stavba od severu), zároveň by malo byť orientované smerom na juh alebo juhovýchod. Pôdu pred výsevom kvalitne pripravte – zbavte ju buriny, zarýľujte do nej dokonale vyzretý kompost, prebehnite ju kultivátorom alebo okopte motykou, vyrovnajte hrabľami. Vhodné sú hlinito-piesčité pôdy, ktoré sa na jar ľahko vyhrejú. Ťažké, podmočené pôdy ani tienisté stanoviská nie sú vhodné k ozimnému pestovaniu zeleniny. Tiež nie je vhodné stanovisko, ktoré na jar zalieva a rozbahní voda z topiaceho sa snehu.

Termíny výsevu sa líšia v závislosti od konkrétnej odrody. Vždy si preto dôkladne prečítajte informácie na obale. Všeobecne ale platí, že sa ozimná koreňová zelenina vysieva v novembri, prípadne začiatkom decembra – zásadne ešte pred príchodom mrazov. Špenát sa môže vysievať už koncom septembra. Keďže časť semienok pravdepodobne vymrzne, môžete siať hustejšie ako na jar. Vzdialenosť medzi riadkami koreňovej zeleniny dodržiavajte cca 30 cm, hĺbku výsevu 3 cm. Po výseve je dobré pôdu zvalcovať. Po príchode prvých mrazov zasypte vysiate riadky vrstvou pilín alebo iného vhodného materiálu. Tým do istej miery ochránite semienka pred mrazom, ale zároveň ich chránite pred predčasným vyklíčením v nečakane teplejšom období zimy.

Na jar po preschnutí pôdy opatrne prekyprite priestor medzi riadkami zeleniny. Semienka často vzklíčia už pod snehom. Vzídené rastlinky podľa potreby pretrhajte (koreňovú zeleninu na vzdialenosť 2,5 cm). Pôdu udržiavajte bez buriny. Zber urýchlite jednoduchou fóliovou nadstavbou (tunelom). Na sviežu mladú koreňovú zeleninku sa môžete tešiť už koncom mája.

 

Vaše skúsenosti s jesenným výsevom a ozimným pestovaním zeleniny privítame v komentároch :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz