Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Priaznivé účinky škandálu

rss

O pridávaní antibiotík do poľských kureniec sa už nejakú dobu vie. Slováci na potravinové škandály reagujú zmenou svojho spotrebiteľského správania.

Strach

Ľudí správa o antibiotikách v poľských kurencoch nie len nahnevala, ale aj vyľakala. V testovaných kurencoch bolo viac ako 4-násobne prekročené množstvo antibiotík. 

Odborníci odporúčajú kupovať domáce slovenské kurčatá z fariem.  Aj keď sú často raz tak drahé ako tie najlacnejšie z Poľska, sú overené veterinárom.

Názory ľudí sú pomerne jednotné. Poľskú hydinu nechcú, niektorí už radšej hydinu nekupujú vôbec. Táto reakcia ľudí je pochopiteľná.  Sociologička Zuzana Kusá uviedla, že „antibiotiká v kuracom mäse sú vážnou hrozbou pre zdravie, a dá sa predpokladať, že ľudia na to zareagujú vyhýbaním sa mäsu pochádzajúcemu z Poľska.“

Hrozba antibiotík

Pri konzumácii mäsa s antibiotikami nastáva hrozba, že telo si vybuduje imunitu voči daným druhom a typom antibiotík. V prípade choroby antibiotiká nemusia účinkovať tak, ako by mali.

Antibiotikum nájdené v kurčatách – enroflaxacín, patrí k druhu protizápalových antibiotík.  

Kontrola kurčiat

Poliaci tvrdia, že ich kurence sú kontrolované vďaka programu Nulová tolerancia pre nelegálne používanie antibiotík. Naši tvrdia, že niečo podobné slovenskej hydine nehrozí. 

Škandály podporujú

Slovenskej hydine škandály podobného typu pomáhajú.  Vďaka posledným škandálom podobného typu sa chov hydiny na Slovensku stabilizoval. Medziročný nárast chovu hydiny na Slovensku v prvom štvrťroku vzrástol o 166-tisíc kusov, na 12,2 milióna kusov hydiny.

Viacnásobná kontrola

Kontrola hydiny na Slovensku je niekoľkonásobná.  Veterinár dohliada na chov kurčiat priamo na farme, kontroluje ich na bitúnku pred aj po porážke, tvrdí Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Kontrola u dovážaného mäsa

Kontroly pri dovážanom mäse sú náhodné.  Kontrolórov je málo, a kontroly prebiehajú v náhodne vybratých kamiónoch a predajniach.  Pri nájdení nedostatku v potravinách sa dovážaný tovar nezhabe. Obsah kamióna alebo produkty z predajne sa pošlú naspäť do krajiny, odkiaľ pochádzajú a štátna kontrola si vyžiada len potvrdenie o zničení mäsa v kafilérii.  Pôvod mäsa v reštauráciách kontrolóri nevedia skontrolovať. Veľakrát však ide o najlacnejšie dovezené mäso.

Slovenský kód

Aby sme mali istotu, že mäso pochádza zo Slovenska, mala by na ňom byť reklama, že pochádza zo Slovenska.  Veľa spotrebiteľov si myslí, že pokiaľ je čiarový kód začínajúci na 858, ide o slovenský výrobok. Nie vždy to je pravda. Kód si môžu zaregistrovať aj slovenskí distribútori alebo predajcovia, a teda môže sa objaviť aj na poľskom kurati distribuovanom slovenským distribútorom.

Potravinových škandálov narastá, a spotrebitelia si nemôžu byť istí pri kupovaní dovážaného mäsa.  Najväčšia istota je pri poctivom slovenskom mäse, ktoré je niekoľkonásobne kontrolované. Možné škandály sú teda minimalizované.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz