Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Predaj z dvora – ako začať s predajom vajíčok a mlieka?

rss

Ako predávať produkty vlastnej živočíšnej výroby? Jedným z riešení je tzv. predaj z dvora. Prinášame vám základné informácie ako začať s predajom mlieka a vajíčok, a na čo si pritom dať pozor.

Ako predávať slepačie vajcia

Predaju slepačích vajíčok z dvora predchádza povinná registrácia chovu na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS). Predávať môžete koncovému spotrebiteľovi (max. 60 vajec týždenne), ale aj miestnej maloobchodnej predajni (max. 350 vajec týždenne). Predávané vajíčka nesmú byť umývané, chladené ani inak upravované.  Je potrebné viesť denné záznamy o hygiene chovu, počte nosníc, dennej znáške vajec, o presnom počte vajec predaných „z dvora“, na miestnom trhovisku alebo dodaných do maloobchodnej predajne.

Predaj mlieka z dvora

Chov dojných zvierat musí byť zaregistrovaný na Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat, a na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe. Ako predajca z dvora musíte viesť evidenciu objemu denného dojenia, evidenciu predaja a ďalšie záznamy podľa legislatívy. Ak plánujete mlieko spracovávať na mliečne výrobky (tvarohy, jogurty atď.), budete potrebovať prevádzkáreň. Požiadavky na potravinárske prevádzkárne stanovuje výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 28167/2007-OL. Stiahnite si Žiadosť o registráciu prevádzkárne prvovýrobcu alebo prepravcu mlieka.

Legislatíva

Informácie uvedené v tomto článku predstavujú len základné uvedenie do témy, nenahrádzajú ani nezaručujú znalosť príslušnej legislatívy. Hygienické požiadavky priameho predaja a dodávania malého množstva rastlinných a živočíšnych produktov prvovýroby koncovým spotrebiteľom a maloobchodným prevádzkam, a iné podmienky činnosti detailne určuje Nariadenie vlády č. 360/2011. Ďalšie legislatívne podmienky vám podľa charakteru vášho zámeru ochotne vysvetlia na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.

Záverom

Práca s hospodárskymi zvieratami nie je vhodná pre ľudí ktorí si myslia, že zviera je len stroj na peniaze. Pri bližšom dlhodobom kontakte s hospodárskymi zvieratami určite prídete na to, že po emočnej stránke sa od nás príliš nelíšia. Buďte k nim preto milosrdní a láskaví – to je to najmenej ako im môžeme oplatiť, že nám dávajú všetko čo majú.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz