Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo uprednostniť organické potraviny pred konvenčnými

rss

Biopotraviny a organické jedlo alebo konvenčné potraviny? Čo je lepšie? Za organické jedlo hovorí jeho pozitívny vplyv na naše zdravie, ako aj dobré životné podmienky zvierat. Zástancovia konvenčných potravín hovoria o potrebe produkcie väčšieho množstva potravín na čo najmenšej ploche. Tak prečo sa stravovať radšej organicky?

1. Viete, čo jete

Najväčšia výhoda organických potravín je tá, že viete, čo jete. Možno si poviete, veď ja viem, čo jem! Jedlo si predsa sám/sama doma pripravujem. Nie vždy je to však úplná pravda.

Zelenina, ktorá sa pestuje priemyselne, je plná pesticídov a mnohých iných škodlivých látok. Pomaranče sú napríklad postriekané roztokom toxického síranu meďnatého, ktorý zostáva v šupke. Pokiaľ je ho použité väčšie množstvo, tak môže preniknúť až do kôry a častí, ktoré jeme. Jablká, papriky a vlastne väčšina ovocia a zeleniny je potiahnutá voskom, aby zostali čo najdlhšie čerstvé. Vosk sám o sebe nie je škodlivý. Nečistoty, ktoré sa naň lepia a je ťažké ich zmyť, však môžu byť. Mäso, ktoré si kúpite v obchode je zvyčajne plné prírodných i umelých hormónov. Zvieratám sa často podávajú rastové hormóny, aby boli čo najskôr pripravené na porážku.

Naopak, organicky pestované potraviny a chované zvieratá sú bez všetkých týchto vecí. Ekologická zelenina nie je striekaná fungicídmi, ani pesticídmi. Organické mäso nie je plné hormónov.  Z toho vyplýva, že viete, čo máte na tanieri. Viete, čo jete.

2. Chuť toho, čo jete

Keď skúsite voskované jablká, či priemyselne pestované paradajky veľký rozdiel chutí nepocítite. Majú neidentifikovateľnú, až plastovú chuť. 

Naopak, ak ochutnáte organické jahody, budete cítiť skutočnú chuť jahôd a nebudete chcieť jesť iné. To isté platí o mäse. Vychutnáte si ich plnú chuť bez toho, žeby ste cítili umelé chute a vône, ktoré vy mali vašu chuť povzbudiť.

3. Dostanete viac živín

Biopotraviny zvyčajne obsahujú viac živín ako priemyselné potraviny. Skutočnosť, že rast zvierat bol „vynútený“ hormónmi, ovocie a zelenina boli postrekované pesticídmi, znamená, že v potrave nebudete mať dostatok bielkovín, živín a vitamínov.

To však neznamená, že biopotraviny sú bohatšie na kalórie a že ak sa budete organicky stravovať, začnete priberať na váhe. Práve naopak! Keď sa začnete stravovať bio, tak sa budete postupne zbavovať všetkých zlých vecí, ktoré sú v priemyselne spracovaných potravinách. Tie sú príčinou zodpovednou za zvýšenie telesnej hmotnosti.

4. Prevencia rakoviny

Jedlo, ktoré dnes jeme, je väčšinou kalorická bomba bez chuti a dobrých živín. To má za následok rozvoj rôznych chorôb, medzi ktoré patrí aj rakovina. Tak neváhajte a prejdite na organickú stravu. Tá nie len, že zníži riziko ochorení, ale aj posilní váš imunitný systém a očistí vaše telo.

5. Budete vyzerať a cítiť sa lepšie

To, čo jete, sa odráža aj na vašom výzore. Keď budete zo stravy prijímať dostatok minerálov a vitamínov, očistí sa vám pleť, posilnia nechty, vaše vlasy budú lesklejšie. Budete sa cítiť celkovo lepšie, pretože budete vedieť, že ste si vybrali správnu voľbu pre vaše telo. Navyše, ako sa váš organizmus bude čistiť, posilníte si imunitný systém a vy zistíte, že ste plní energie a sily.

Ak vás tieto dôvody inšpirovali a chcete sa začať organicky stravovať, len neviete, kde zohnať poctivé biopotraviny, skúste pohľadať v našej inzercii poctivých farmárov TU.

Zdroj: queenladdy.com 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz