Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo si nazbierať šípky

rss

Šípky, plod ruže šípovej (Rosa canina), pozná snáď každý. Zbierame ich na jeseň tmavočervené, nepoškodené a čo najďalej od ciest a železníc, aby prostredie nebolo zamorené z dopravy. Niektorí odporúčajú zbierať ich až po prvých mrázikoch, pretože sa zvýrazní ich chuť. V šípkach nájdeme nielen vitamín C, ale aj A a B, železo, vápnik a flavonoidy známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Na čo sú teda dobré šípky a prečo ich zbierať?

Šípky znižujú cholesterol

Pravidelné užívanie extraktu zo šípok sa ukázalo ako efektívny prostriedok na zníženie cholesterolu. šípky sú obzvlášť účinné u obéznejších pacientov, kde po po šiestich týždňoch pravidelného pitia čaju zo šípok objavil pokles cholesterolu v krvi až o 5 percent. 

Vitamín C v šípkach a jeho účinky

Šípky sú ovocie plné predovšetkým vitamínu C. Vedeli ste, že šípky ho obsahujú až 60-krát viac ako taký pomaranč? Aj to je dôvod, prečo nám ho naše staré mamy servírovali vždy, keď sme prišli uzimení zvonku, aby sme neochoreli. Ďalšou výhodou konzumácie vitamínu C je produkcia kolagénu, bielkoviny, ktorá tvorí spojivové tkanivo v tele. Vitamín C pomáha aj na zdravie krvných ciev a pri absorpcii železa. Nezabudnite, že ak varíte šípkový čaj (alebo iné ovocie bohaté na vitamín C) mali by ste sa vyhýbať hliníkovým hrncom, ktoré ho ničia.

Šípky sú dobré na srdce

Flavonoidy a antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v šípkach chránia naše srdce. Štúdia vedená vo Švédsku dokonca dokázala, že pravidelná konzumácia šípok výrazne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Šípkový čaj znižuje zápal a pôsobí blahodarne na trávenie

Viaceré štúdie vplyvu šípkového čaju na reumatoidnú artritídu a osteoartritídu ukázali, že čaj zo šípok výrazne zlepšuje pohyblivosť a znižuje zápal, čím zlepšuje kvalitu života. Tieto protizápalové vlastnosti sú užitočné aj na trávenie, pretože upokojujú tkanivá v črevách, pričom regulujú pohyby čriev a zabezpečujú správne vstrebávanie živín.

Detoxikujte si telo šípkovým čajom

Šípkový čaj je známy aj laxatívnymi a diuretickými vlastnosťami, ktoré pomáhajú organizmu eliminovať toxíny a nežiadúce tuky a soli. Pokiaľ teda mávate problémy so zápchou, nízkym metabolizmom, či oslabeným imunitným systémom, šípkový čaj môže byť riešením. Pomôže vám stimulovať trávenie, zvýšiť frekvenciu močenia a tým znížiť zaťaženie obličiek aj pečene.

Nežiadúce účinky šípkového čaju

Nežiadúce účinky šípkového čaju sú síce veľmi zriedkavé, ale predsa sa vyskytujú. Pitie čaju zo šípok môže spôsobiť gastrointestinálne problémy (hnačka, kŕče, nevoľnosť, nadúvanie, hnačka, zvracanie), problémy so spánkom, krvácanie (šípky zabraňujú zrážaniu krvi, preto sa šípkový čaj neodporúča vo veľkých dávkach ľuďom, ktorí majú problémy s častým krvácaním), obličkové kamene, či alergické reakcie (opuch pier, jazyka, hrdla). Niektorí ľudia by sa šípkam mali vyhnúť aj zo zdravotného hľadiska. Ak teda máte nejaké trvalé zdravotné problémy, pred jeho pravidelným pitím sa pre istotu poraďte so svojim lekárom.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz