Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo sa nám nedarí pestovať bazalku v kvetináči?

rss

Bazalku nepestujeme v kvetináčoch len kvôli vzhľadu. Dodáva jedlu vôňu a chuť, vyniká veľkým obsahom vitamínu C, minerálnych látok, silíc a trieslovín. Svoje uplatnenie našla aj v zdravotníctve. Bolí vás často hlava, máte nafúknuté brucho a alebo vás hnevajú afty? S týmto všetkým si bazalka dokáže poradiť!

Liečivé účinky bazalky

Pozitívnych účinkov bazalky na zdravie je naozaj veľa. Bazalka povzbudzuje trávenie, stimuluje tvorbu žlče, zlepšuje metabolické procesy v tele a odbúrava tuky. Len málokto vie, že táto nenápadná rastlinka je jedným z najúčinnejších prírodných antidepresív. Éterický olej z bazalky zmierňuje bolesti hlavy a obklady zo šťavy z listov sú sa používajú na zle hojace rany a zapareniny. Nemožno zabudnúť, že sa používa na tlmenie bolesti kĺbov a reumatické ťažkosti.

Pestovanie bazalky v kvetináči

Väčšina z nás túži po nádhernej vôni bazalky a možnosti používať ju pri varení. Chceme ju čerstvú. Výhod, pre ktoré sa ju oplatí pestovať, je veľa. Pestovanie bazalky v kvetináči je jednoduchšie ako sa zdá. Napriek tomu sa vám nedarí pestovať bazalku dlhodobo? Ako je možné, že sa nám to mnohým nedarí?

Prečo sa nám nedarí pestovať bazalku?

S pestovaním bazalky možno začať tak, že si kúpite semená alebo mladú rastlinku. Môžete tiež požiadať o rastlinku suseda, ktorý už bazalku pestuje. Ani to však nezaručí, že sa vašej rastlinke bude dariť. Dôvodov, prečo sa jej vždy po určitom čase prestane dariť, je niekoľko. Čo robíte zle?

Presadiť a nehnojiť!

Základným predpokladom je presadenie rastlinky do dostatočne veľkého kvetináča. Rastlinka potrebuje totiž pre dobré zakorenenie priestor. Tiež sa neodporúča robiť chybu, ktorú robí väčšina pestovateľov. Nehnojte rastlinku hneď po presadení. Toto je chyba, ktorou  zničíte životaschopnej rastlinke korienky a prestane sa jej dariť!

Množenie nových rastliniek

Ďalším kľúčovým bodom pestovania bazalky, je pravidelné zastrihovanie, pričom si vždy niekoľko nových rastliniek dáte do vody zakoreniť. Do troch týždňov bude rastlinka pustí korienky a bude pripravená na sadenie. Ak bazalku používate pri varení, nebojte sa ju prestrihávať. S každou odstrihnutou stonkou rastlinke vyrastú ďalšie dve.

Pravidelné polievanie

Hnojiť sa odporúča raz za mesiac. Použiť môžete aj perlit. Bazalke sa darí v prevzdušnenej pôde na teplom mieste s dostatkom slnečného svetla. Ak dodržíte tieto kroky a budete rastlinku pravidelne v malom množstve polievať, odvďačí sa vám dlhou životnosťou. Už nikdy viac nebudete riešiť, že vám bazalka po krátkom čase vyhynie!

Zdroj:  wikihow.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz