Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo používať kokosový olej

rss

Ak ste ešte nemali príležitosť vyskúšať kokosový olej osobne, ale zvažujete to, tak necúvnite, kokosový olej za to stojí. Na rozdiel od iných nasýtených tukov, kokosový olej neobsahuje žiadne trans-mastné kyseliny. Navyše kokosový olej pri zohrievaní nezoxiduje, čiže neprepaľuje, takže je vhodný na varenie, smaženie aj pečenie. Tiež sa dobre skladuje a len tak ľahko nezatuchne. Samozrejme, nie je olej ako olej. Ten najkvalitnejší sa za studena lisuje z najcennejšej časti kokosového orecha, ktorou je gélová vrstva medzi dreňou a mliekom. Práve toto spracovanie zaistí, že zostanú zachované jeho unikátne účinky. 

Protivírusové, protimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti kokosového oleja

Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú, ktorá v ňom predstavuje viac ako polovicu mastných kyselín. Kyselina laurová je v tele premenená na monolaurín, zlúčeninu, ktorá vykazuje protivírusové, protimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti. Zlúčenina monolaurín je efektívna aj pri liečbe Candidy albicans, zlatého stafylokoka a rôznych plesňových infekcií, ako je pásový opar a mykóza nôh. Navyše je kyselina laurová v podstate netoxická na rozdiel od liekov, ktoré sa obvykle používajú proti týmto ochoreniam.

Kokosový olej ako prevencia proti ochoreniu ďasien a zubnému kazu

Výborným spôsobom ako odstrániť škodlivé baktérie z úst je vykloktať si ich kokosovým olejom. Ak by pre vás kloktanie bolo nepríjemné, tak kokosový olej len naneste na zuby prstom alebo zubnou kefkou a jemne vmasírujte. Nakoľko kokosový olej pôsobí protibakteriálne, je lepší ako väčšina ústnych vôd. Vedľajším účinkom odstránenia baktérii z úst kokosovým olejom budú pre vás belšie zuby bez povlaku. 

Lyžička kokosového oleja podporuje imunitu

Ak začnete deň lyžičkou kokosového oleja už po pár dňoch jeho užívania sa budete cítiť lepšie. Kokosový olej zabezpečí nielen dostatok zinku, selénu, vitamínov A, D, E a K, ale tiež nenasýtených omega-3 mastných kyselín, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pre správny vývoj mozgu, rast a vývin. Taktiež organizmus chránia pred srdcovými a cievnymi chorobami.

Kokosový olej dodáva energiu

Keďže sa kokosový olej po konzumácii ďalej trávi, dodáva energiu telu postupne. To je aj dôvod, prečo ho odporúčajú mnohí dietológovia. Na rozdiel od iných tukov sa v tele neukladá, pretože sa rozkladá na glukózu. Neobsahuje žiaden cholesterol. Pár lyžičiek kokosového oleja navodí pocit sýtosti na niekoľko hodín, preto sa často využíva aj pri redukčných diétach. Dobrý je aj na zahnanie poobedňajšieho, či večerného "vlčieho hladu" a neovládateľnej chuti na sladkosti. Nakoľko tieto bývajú spôsobené nízkou hladinou cukru v krvi, pár lyžičiek kokosového oleja ich utíši a pritom sa do tela dostane menej kalórii ako pri zjedení čokolády.

Hydratácia pleti kokosovým olejom

Pokiaľ sa rozhodnete kokosový olej používať ako krém, vaša pokožka bude hebká a hydratovaná. ideálne je vtierať ho do mierne vlhkej pokožky, aby olej vlhkosť v koži uzamkol. Nemusíte sa báť mastnosti, kokosový olej sa rýchlo vpíja do pokožky a nezanecháva mastný film. Vhodný je aj pri liečbe akné, vriedkov, herpesu, či bradavíc kvôli jeho už spomínaným antibakteriálnym vlastnostiam.

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz