Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo konzumovať cesnak každý deň?

rss

Cesnak ľudia poznali už v dávnej minulosti, kde si veľmi cenili jeho účinky. Verili, že zažehnáva choroby, zvyšuje silu a výdrž a v neposlednom rade, sa používal aj na odohnanie upírov. Počas svetových vojen, bol po cesnaku obrovský dopyt ako po antiseptickom prostriedku. Vojaci cesnak radi konzumovali, aby boli zdraví a silní, no po objavení penicilínu sa cesnak ako antiseptikum používal menej. Počas druhej svetovej vojny, keď nastal akútny nedostatok penicilínu, lekári cesnak využívali v takej miere, že dokonca dostal prívlastok „ruský penicilín“.

MUDr. Igor Bukovský odporúča konzumovať cesnak minimálne 5-krát týždenne. Odporúčaná denná dávka je 1 až 2 strúčiky. Najlepšie je, ak ho budeme konzumovať v surovom stave, keď obsahuje viac vitamínov a má silnejšie účinky. Cesnak obsahuje množstvo sulfidov, ktoré znižujú krvný tlak, a tiež aj hladinu tukov v krvi. Pomáha pri prečistení organizmu a je bohatým zdrojom vitamínov A, B a C, ale aj prvkov ako zinok, vápnik, selén a jód. Bojuje proti nachladnutiu, ale aj rakovine. Štúdie potvrdili, že cesnak má antitrombotické, antibakteriálne a protizápalové účinky a patrí medzi oficiálne uznávaný prostriedok na zníženie cholesterolu, a tiež prospieva srdcu.

Treba si ale pamätať, že všetkého veľa škodí, a preto ľudia, ktorí budú konzumovať cesnak vo veľkých dávkach si môžu vyvolať zápal, zničením prirodzenej črevnej flóry. Cesnaku by sa mali vyhýbať najmä ľudia, ktorí majú citliví žalúdok alebo ktorých bolieva žalúdočný či dvanástnikový vred. Alergiu alebo potravinovú intoleranciu si ľudia môžu privodiť veľkým, ale aj malým množstvom cesnaku. Alergia na cesnak je odrazom nerovnováhy imunitného systému, kde si telo na svoju obranu začne produkovať histamín. Alergia sa môže prejaviť svrbením kože, nádchou alebo opuchmi, tvrdí MUDr. Danningerová-Molnárová.

Mnohí z vás sa vyhýbajú cesnaku, práve pre jeho zápach, ktorý nemožno ľahko odstrániť. My vám ale prinášame rady, ktoré vám môžu pomôcť, ako sa tohto nepríjemného cesnakového zápachu zbaviť. Po konzumácii si ale najprv vypláchnite ústa čistou vodou, a potom vyskúšajte jednu z nasledujúcich rád a zistite, čo vám najviac pomáha:

- Rozhryzte zrnko kávy – poprípade môžete vypiť šálku kvalitnej zalievanej kávy, nemáme však na mysli presso.

- Vypite pohár mlieka – mlieko by malo byť čo najčerstvejšie. Niektorým ľuďom pomáha vypiť viac teplé, iným studené mlieko.

- Čerstvá petržlenová vňať – dajte si do úst primerané množstvo a dobre ju rozžujte.

- Konzumácia horkej čokolády – čokoláda by mala mať čo najväčší podiel kakaa. Nechajte si ju rozpustiť na jazyku. Čokoláda by mala mať podobný účinok ako káva.

- Konzumácia plátku citróna – môže to byť nepríjemné, ale ak sa chcete zbaviť nepríjemného pachu, zjedzte dužinu citróna.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz