Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo jesť melón?

rss

Melón evokuje krásny slnečný deň na terase, dovolenke, pikniku, alebo párty, ako letná osviežujúca desiata, olovrant, či náhrada akéhokoľvek iného jedla. Každý, kto si ho takto dopraje, robí dobre. Melón totiž hydratuje a má aj mnohé iné zdravotné výhody.

Osviežujúci melón zabezpečí hydratáciu

Konzumácia kúska melóna (cca 100g) sa vyrovná poháru vody. 90% dužiny melóna je totiž tvorených práve ňou. A nielen to! Takýto kúsok melóna obsahuje aj elektrolyty, minerály dôležité pre udržanie potrebnej vody v organizme. Práve elektrolyty sú často prehliadanou súčasťou správnej hydratácie, predovšetkým v letných mesiacoch, kedy sa viac potíme, čím ich z tela vylučujeme. Pochutnanie si na melóne je teda dobrým spôsobom, ako ich organizmu zabezpečiť.

Zasýťte sa melónom

Po odrátaní vody z dužiny vám zostane 10% plných výživných dobrôt, obsahujúcich napríklad cca tretinu dennej dávky vitamínu A a C. Pokiaľ nemáte alergiu, jedzte aj semienka melóna, pretože sú zdrojom zinku a železa. Ak si uvedomíte, že melón má aj vitamíny skupiny B, meď, horčík a veľa vlákniny, tak nám musíte dať za pravdu, že melón právom patrí medzi cenné druhy ovocia. Navyše sa nemusíte báť o svoju váhu, pretože v melóne je extrémne málo kalórií a cukru. 

Melónom k zdravému srdcu

Ak ste už počuli o antioxidante lykopén, tak zaiste viete, že je zodpovedný nielen za červenú farbu melóna, ale taktiež slúži na podporu kardiovaskulárneho zdravia - udržiava pružnosť tepien, znižuje krvný tlak. Na dosiahnutie čo najväčších pozitívnych vlastností melóna dbajte na to, aby bol dozretý, nakoľko v takých plodoch sa nachádza najviac lykopénu. 

Vitamín C v melónoch

Aj v lete je potrebné prijímať vitamín C, ktorý slúži nielen na podporu imunity, ale aj pre tvorbu kolagénu udržiavajúceho zdravú pokožku a ostrý zrak. Ako dobré zdroje vitamínu C vám v lete poslúžia nielen pomaranče a citróny, ale aj jahody a melón. V ňom sa nachádza až 30% odporúčaného denného príjmu tohto vitamínu.

Melón upravuje trávenie

Melón obsahuje veľa vody a vlákniny, ktoré sú potrebné pre zdravé trávenie. Konzumácia ovocia a zeleniny bohatej na vlákninu a vodu uľahčuje pohyb tráveniny črevami a teda napomáha a zlepšuje trávenie.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz