Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
16%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo jesť figy?

rss

Figy – sladké, šťavnaté, plné vitamínov a minerálov. Dodávajú nám energiu a povzbudzujú organizmus. Žiaľ, čerstvé figy vydržia len veľmi krátko (kým ich napadne pleseň), takže v našich obchodoch väčšinou nájdete len sušené figy. Našťastie ani sušením nestrácajú figy svoje cenné vlastnosti.

Figy obsahujú vitamíny A, C, E a K, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7...), značný obsah bielkovín, vlákninu, ficín, prírodné cukry (glukózu, fruktózu...), takmer žiadny tuk. Z minerálnych látok je to najmä obsah draslíka, vápnika, horčíka, ale aj železa, zinku, fosforu, jódu, mangánu, medi, selénu, sodíka...

Ako nám prospieva konzumácia fíg:

  • figy majú výrazne povzbudzujúce účinky (a stredný glykemický index), takže dokážu pomerne rýchlo vzpružiť unavený alebo vyčerpaný organizmus,
  • prospievajú pri málokrvnosti a srdcovocievnych ochoreniach,
  • pomáhajú proti zápche, aj ako močopudný prostriedok,
  • sú užitočnou súčasťou stravy pri detoxikácii organizmu,
  • povzbudzujú duševnú činnosť,
  • odvar fíg v mlieku pomáha pri bolestiach v hrdle a respiračných ochoreniach,
  • vďaka obsahu antioxidantov prispievajú k ochrane organizmu pred voľnými radikálmi,
  • podporujú zdravú črevnú mikroflóru a revitalizujú tráviaci trakt,
  • obsahom jódu sú figy užitočné pre správnu funkciu štítnej žľazy,
  • ak máte chuť na sladké, sú figy zdravšou (aj keď energeticky výdatnou) náhradou nezdravých sladkostí zo supermarketov,
  • podporujú stabilnú hladinu cukru v krvi,
  • podľa japonských výskumov figy obsahujú látky pôsobiace preventívne proti niektorým druhom rakoviny,
  • figy majú protizápalové účinky.

Na čo si dať pozor pri konzumácii fíg:

  • nezrelé figy môžu u citlivých konzumentov vyvolať kožné vyrážky – na Slovensku sa k nezrelým figám môžete dostať len u niekoľkých úspešných pestovateľov fíg, určite nie v obchodoch,
  • sušené figy (ale aj čerstvé figy po niekoľkých dňoch) často napáda pleseň, produkujúca nebezpečné toxíny, ktoré môžu viesť až k rakovine. Plesne je niekedy možné odhaliť pri pozornej prehliadke aj voľným okom priamo na plodoch, ale pozor – nezmýľte si ju s belavým povlakom, ktorý na povrchu fíg často vytvára neškodná glukóza (prírodný cukor).

 

Tip na záver: Ako pestovať figy v črepníku.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz