Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo by ste sa mali vyhýbať lepku?

rss

V poslednej dobe sa o lepku hovorí veľa, hlavne negatívne. Mnoho ľudí sa mu dnes snaží vyhýbať. Prieskumy však hovoria, že ide o oveľa viac, než len módny výstrelok. Tvrdenia ľudí, ktorým sa po lepkovej diéte uľavilo potvrdzujú vedecké štúdie. Tie dokazujú, že lepok skutočne môže mať na ľudí nepriaznivé účinky.

Môžete aj vy byť celiatik?

Dnes je až okolo 55 typov chorôb spájaných s lepkom. Lepok je proteín, ktorý sa nachádza v obilninách ako sú pšenica, jačmeň, raž či špalda. Celiakiou nazývame najzávažnejšiu formu citlivosti na lepok. Imunitný systém pri nej útočí na bielkoviny lepku, okrem toho však napáda aj enzým buniek tráviaceho traktu nazývaný tkanivová transglutamináza.

Výskyt lepku v tele celiatikov teda spôsobuje, že imunitný systém nenapáda len samotné bielkoviny lepku, no aj steny čriev. Preto je celiakia označovaná ako autoimunitné ochorenie. Takáto imunitná reakcia tela môže spôsobiť degeneráciu črevných stien. Ďalej to môže viesť k nedostatku živín, rôznym zažívacím problémom, anémií, únave či náchylnosti na ďalšie choroby.

Miernejšou formou celiakie je citlivosť na lepok. Neexistuje žiadna presná definícia tohto stavu, no v podstate to znamená nežiaduce reakcie na lepok. Ak sa u vás teda niečo také prejavuje, ale úplná celiakia je vylúčená, pravdepodobne máte intoleranciu na lepok. Príznaky sú podobné, no telo neútočí na vlastné tkanivá. Symptómy sú napríklad nadúvanie, bolesti žalúdka, únava, hnačka, bolesti kĺbov či kostí.

Vzhľadom na to, že neexistuje jasná definícia citlivosti na lepok, ani žiadny dobrý spôsob, ako ju diagnostikovať, jediným spôsobom ako zistiť, či ju máte, je odstrániť lepok na čas z jedálnička. Po čase ho znovu do jedálnička vrátiť a medzitým sa pozorovať.

Ako sa možno odpozorovať?

Ak sa u výs vyskytuje nejaký z týchto symptómov, môže to nasvedčovať tomu, že intoleranciu na lepok skutočne máte:

·         zažívacie problémy ako plynatosť, nadúvanie, hnačky či naopak zápchy,

·         náladové ťažkosti ako úzkosť, depresia, zmeny nálad,

·         veľká únava alebo náhla únava po zjedení niečím s lepkom,

·         neurologické príznaky ako závrate alebo pocit nerovnováhy,

·         hormonálna nerovnováha,

·         bolesti hlavy ako u migrén,

·         zápaly, opuchy alebo bolesti kĺbov, prstov, kolien alebo bokov. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz