Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo by ste mali jesť jahody častejšie?

rss

Jahôdky sú skvelou letnou maškrtou nie len pre deti, no aj pre nás, dospelých. Aj keď obsahujú viac ako ¾ vody, rozhodne tak nechutia. V sladkých jahôdkach sa nachádza množstvo vitamínov, napr. C, E a vitamíny skupiny B. Jedinečné sú tým, že žiadne iné ovocie rastúce u nás neobsahuje toľko mangánu, ako práve jahody. Čo však spojenie všetkých minerálov a vitamínov znamená pre nás? Čítajte, prečo by ste si mali jahôdky dopriať častejšie, než sa na prvý pohľad zdá.

1. Silná imunita. Vďaka vitamínu C sú jahody silnou podporou organizmu. Okrem toho pôsobia ako antioxidant a chránia pred rakovinou.

2. Zdravé oči. Aj na zdravé oči si telo pýta vitamín C. Oči sa vďaka nemu dokážu chrániť pred pôsobením voľných radikálov z UV žiarenia. Tým sa zabraňuje očným zákalom , ktoré by neskôr v starobe mohli viesť k strate zraku.

3. Krásna pleť. Jahody, opäť vďaka vysokému podielu vitamínu C, zabraňujú ničeniu kolagénu v bunkách, ktorý spôsobuje pružnosť našej pleti. Účinky vitamínu C podporuje navyše kyselina elagová, ktorá posilňuje elasticitu kože a nedovolí jej ovisnutiu. Okrem krásnej pleti nám však jahody dokážu posilniť aj vlasy a nechty.

4. Stabilný krvný tlak. Jahody regulujú krvný tlak hlavne vďaka draslíku, ktorý je zdrojom živín pre srdce. Okrem regulácie krvného tlaku môžu dokonca pomôcť zníženiu vysokého krvného tlaku tým, že pôsobia proti negatívnym účinkom sodíka na tlak.

5. Silné srdiečko. Okrem regulácie krvného tlaku jahody znižujú aj zlý cholesterol a zápaly. Vďaka tomu sú jedným z najviac srdcu prospešných ovocí vôbec.

6. Žiadne zápaly. Jahody celkovo znižujú zápaly v tele, napríklad aj vážne zápaly kĺbov. Sú teda prevenciou pred artritídou.

7. Pravidelné vylučovanie. Keďže jahody obsahujú vlákninu, pomáhajú vylučovaniu a pôsobia pri zápche.

8. Skvelá kyselina listová. Vďaka kyseline listovej pomáhajú jahody liečiť aj cievne ochorenia. Okrem toho však kyselina listová v ranných fázach tehotenstva pomáha dieťatku vo vývoji mozg, lebky a miechy. Zabraňuje teda vrodeným chorobám.

9. Málo kalórií. Nízky obsah kalórií sme síce zaradili na koniec, no pre niektorých ľudí je práve tento faktor alfou a omegou. Nebojte sa teda na jahôdkach maškrtiť častejšie, nie len že nepriberiete, no navyše vám prinesú „more zdravia“! :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz