Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo a ako konzumovať špenát?

rss

Špenát patrí medzi jednu z najvýživnejších potravín sveta, ktorá má zároveň aj minimum kalórií, preto je vhodný takmer pri každej diéte. Pepek námorník ho jedol vždy za plechovku, keď sa chcel stať neporaziteľným silákom. Množstvo detí a aj dospelých ho, naopak, nemôže ani cítiť. Hoci neobsahuje toľko železa, ako sa o ňom písalo, predsa len má mnoho živín, kvôli ktorým sa oplatí mať ho zaradený vo svojom jedálnom lístku.

Pri kuchynskej úprave je dobré pridať do neho mlieko alebo smotanu, aby sa neutralizovala kyselina šťaveľová. Odporúča sa konzumácia v menších dávkach kvôli obsahu dusičnanov (najmä ak je špenát prihnojovaný priemyselnými hnojivami). Pokiaľ ale špenát sparíme, môžeme sa zbaviť až 70% obsahu škodlivých dusičnanov. Najlepšie je jesť ho s trochou oleja, ktorý spomalí trávenie a umožní vstrebanie účinných látok.

Ako sme už spomínali, špenát je zásobáreň vitamínov a minerálov. Veď už jedna šálka špenátu obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu, kyseliny listovej a 40% horčíka. Nájdete v ňom aj vlákninu, vápnik a bielkoviny. Ak vám ani napriek týmto informáciám špenát nie je pochuti, skúste si z neho pripraviť koktail s citrónom a mixom ovocia (odporúčame napríklad banán s jablkom). V tom správnom mixe vám špenát určite zachutí :).

Alebo… neviete odolať zemiakovým chipsom? Skúste túto skvelú náhradu a síce pečené špenátové chipsy. Pripravíme si 3 šálky baby špenátu, 1 lyžicu olivového oleja, soľ a korenie podľa chuti. Všetko zmiešame a vložíme do rúry vyhriatej na 160˚C. Po 12 minútach vypneme a necháme ešte asi 5 minút dôjsť. Rýchla, chutná a zdravá alternatíva, čo poviete? :)

A ako správne čerstvý špenát uvariť? Buď špenát vložíme priamo do vriacej vody, pričom dbáme na to, aby sa zachoval rozumný čas varenia, t.j. nie dlhšie ako 5 minút pre zachovanie čo najvyššej výživovej hodnoty. Alebo dobre očistené, umyté lístky dáme do hrnca, ktorý uzavrieme pokrievkou a 1-2 minúty paríme, pričom ho netreba podlievať vodou, lebo mu stačí vlhkosť, ktorá sa uvoľní z listov. Uvarené listy potom nahrubo pokrájame.

Je pre vás dochutenie špenátu „španielskom dedinou“? I v tomto vám vieme poradiť. Špenát sa dobre znáša s cibuľou, cesnakom, mletým bielym, ale aj čiernym korením, bylinkovým bujónom, štipkou muškátového orieška a podobne. Nebojte sa experimentovať. Avšak i tu platí staré známe všetko s mierou, aby sme korením neprehlušili chuť špenátu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz