Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pravda o vajíčkach - Prečo nekupovať lacné vajcia z veľkochovu?

rss

Existujú veci na ktorých sa šetriť neoplatí. Medzi také položky patrí aj jedlo. Keď sme pri jedle, uprednostňovanie farmárskych výrobkov pred lacnými supermarketovými potravinami je opodstatnené! Dôkazom je viacero výskumov, ktoré potvrdzujú to, čo vieme všetci, ale niektorí si to nechceme priznať. Na jedle sa šetriť neoplatí!

Potravinové škandály vs. vajíčka

Vajíčka patria od nepamäti do základnej skupiny kvalitnej a vyváženej stravy. Ich prospešnosť pre zdravie sa snažilo spochybniť niekoľko potravinových škandálov odvolávajúcich sa na vysoký obsah cholesterolu a nepriaznivý vplyv na zdravie. Nič také sa však preukázateľne nepotvrdilo a po miernom útlme sa vajíčka opäť tešia veľkej popularite medzi rodinami, ťažko pracujúcimi, športovcami a tiež ľuďmi na diétach.

Pravda o vajíčkach a vitamíne D

Vajíčka sú výborné na raňajky, v režime chudnutia a pre svoj obsah prospešných látok veľmi cenené aj vo výžive detí a dospievajúcich. Jeden zaujímavý poznatok je ten, keď porovnáme obsah vitamínu D vo vajíčkach. O vitamíne D sa hovorí ako o zázraku, ktorý dokáže predlžovať život. Dostatočným obsahom vitamínu D v tele môže telo predchádzať škodlivým účinkom fajčenia a mnohým ochoreniam napríklad rakovine, cukrovke, srdcovým ochoreniam a tiež ochoreniam pečene. Vitamín D sa dá nájsť v tučných rybách, v pečeni a tiež vo vajíčkach sliepok z voľného chovu.

Prečo prestať podporovať veľkochovy a nekupovať lacné vajíčka?

Žĺtok sliepky chovanej v klietke alebo vo veľkochovoch v halách neobsahujú takmer žiaden vitamín D. Ako by mohol? Táto sliepka nikdy nevidela slnečné lúče a jej osobný priestor predstavuje často plochu o veľkosti obálky A4. Život v strese jednoducho nemôže poskytnúť dôležité látky sliepke, vajíčku ani Vám. Prekvapivé? Vôbec! Sú antibiotikami naprogramované na znášanie obsahovo „prázdnych“ lacných vajíčok. Sliepky, ktoré majú počas roka možnosť pohybu a pobytu pod slnečnými lúčmi, produkujú vajíčka s až o 30 percent vyšším obsahom vzácneho vitamínu D, ktorý potrebujeme najmä počas zimy. Ešte stále hľadáte dôvod prečo nekupovať vajcia z voľného chovu?

Sliepky potrebujú pohyb a slnečné lúče

Štúdia výskumného univerzitného tímu Reading z Anglicka potvrdila ďalší dôvod, prečo je dobré uprednostniť vajíčka sliepok z voľného chovu. Výskum potvrdil, že pre sliepky nie je prirodzené žiť v stiesnených podmienkach. V takýchto podmienkach nedostávajú do tela správne látky a teda nemôžu ich ani produkovať. Neprosperujú, rovnako ako my, keď nemáme prístup k dostatočnému množstvu pohybu a zdravej stravy. Je to na nás, či sa rozhodneme pre poctivé výrobky alebo uprednostníme lacné produkty veľkochovov, ktoré v konečnom verdikte obsahujú minimum prospešných látok. Od nášho výberu záleží zdravie nás a našich najbližších. Pre ktorú voľbu sa rozhodneme?

Na jedle sa šetriť neoplatí!

Keď si pozrieme bližšie zloženie supermarketových základných surovín s údivom zistíme, aké látky sa dajú „nahádzať“ do na prvý pohľad čisto a zdravo vyzerajúcej suroviny. Reč nie je len o konzervantoch, stabilizátoroch a všetkých tých látkach, ktoré čítame, nečítame na obaloch. Prečo tomu tak je? Možno sa príliš málo zaujímame o to, čo jeme a možno to výrobcov jednoducho nezaujíma, pretože jediným faktorom, ktorý podľa nich ovplyvňuje naše správanie pri nakupovaní je cena. Je na čase ich presvedčiť, že to, čo jeme my a naše rodiny, nás zaujíma a chceme jesť a piť produkty pochádzajúce z čo najprirodzenejších podmienok chovu a pestovania! Nič ich o tom nepresvedčí lepšie ako zvyk nakupovať všetko, čo sa dá od poctivých farmárov snažiacich sa priniesť na naše stoly kvalitnú a zdravú stravu v čo najčistejšej podobe!   

Zdroj: ajcn.nutrition.org

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz