Moderná doba so sebou prináša dostatok potravy. Zatiaľ čo však máme k dispozícii dosť potravy, bojujeme s jej nesprávnou skladbou. Veľkým problémom dnešnej doby je prekysľovanie organizmu. Naša krv je z 20 percent kyslá a až z 80 percent alkalická, čiže zásaditá. Konzumáciou potravy, ktorá prekysľuje organizmus, sa vystavujeme veľkému zdravotnému riziku.
Prekyslenie organizmu
Na prekyslenie organizmus reaguje spustením obranných mechanizmov. Tie majú za následok množstvo nepriaznivých zmien v tele, pacienti sa často sťažujú na únavu. Tieto zmeny vedú po čase k poškodeniu orgánov, depresiám a prepuknutiu ďalších chorôb v tele. Organizmus sa bráni vylučovaním vápnika z kostí a zubov.
Kyslé potraviny
Medzi kyslé potraviny patrí cukor, mäso, tuky živočíšneho pôvodu, rafinované oleje, pečivo a chlieb z bielej múky, cestoviny z bielej múky a soľ. Potraviny, ktoré vytvárajú kyslé prostredie konzumujeme denne, dokonca tu patria aj niektoré druhy ovocia.
Zásadité potraviny
Medzi zásadité potraviny patrí zásadité ovocie, zelenina, pšeničné klíčky a otruby, sója, fazuľa, lieskovce, mandle, nepasterizované čerstvé mlieko a výrobky z neho, tepelne neupravené acidofilné mlieko, jogurty, mak, slnečnica, naklíčené semená, huby, bylinkové čaje a napríklad pramenitá voda. Ak si chceme zachovať v tele rovnováhu, mali by sme konzumovať kyslé a zásadité potraviny v pomere 1:4.
Neutrálne potraviny a neutralizácia
Naše telo si spočiatku s prekyslením vie poradiť. Pomocou minerálov a vlastných zásob látok z kostí, chrupaviek, zubov, nechtov, vlasov a stien ciev, dokáže prebytočné kyseliny neutralizovať. Je však otázne, dokedy dokáže telo udržať správny ph faktor krvi z vlastných zdrojov. Za neutrálne potraviny sa považuje med, banán, melón, sladké jablká, paradajky.
Čo spôsobuje prekyslenie?
Spracovaná strava pôsobí zväčša kyselinotvorne. Jedlá v prášku, polotovary, konzervy, mäso, mliečne výrobky, biela múka, nápoje s oxidom uhličitým, cukor, káva, alkohol, soľ a kakao, všetky tieto potraviny náš organizmus prekysľujú!
Ako sa vyhnúť prekysleniu?
Proti nadmernému prekysleniu sa odporúča dať prednosť zásaditým potravinám pred kyselinotvornými a aspoň týždeň v mesiaci nejesť živočíšne bielkoviny. Vyvážená, prevažne bezmäsitá strava, zabezpečí pocit ľahkosti a lepšej pohyblivosti.
Kombinácia vhodných potravín
Aj nevhodnou kombináciou zdravých potravín môžeme svoje telo prekysľovať a preto je dobré potraviny správne kombinovať. Pri kombináciách platia určité zásady. Nie je vhodné kombinovať kyslé a škrobnaté potraviny. Taktiež sa treba vystríhať živočíšnym bielkovinám v kombinácii so škrobnatými potravinami. Nekombinujte bielkovinové a kyslé potraviny. Nekombinujte tuky a bielkoviny. Nekombinujte cukry a bielkoviny. Cukor bráni vylučovaniu tráviacich štiav a vyvoláva kvasenie. Nekombinujte škroby a cukry, taktiež dochádza ku kvaseniu.
Vhodné kombinácie + Prečo jeme ovocie nesprávne?
Je vhodné kombinovať bielkoviny (mäso, mlieko, vajcia) so zeleninou, strukoviny s obilninami, obilniny so zeleninou a tuky s ovocím. Ovocie by sa ideálne malo jesť samostatne pred jedlom, nie po jedle.
Konanie a emócie
Zaujímavé je, že zásadotvorne a kyselinotvorne pôsobí na ľudský organizmus aj konanie a emócie. Zásadotvorne pôsobí oddych, spánok, pohybová aktivita na čerstvom vzduchu, priateľský rozhovor, srdečné vzťahy a emócie ako radosť a smiech. Naopak kyselinotvorne na človeka pôsobia starosti, strach, závisť, nenávisť, zlosť, sebectvo, klebetnosť a ohováranie.
Pramenitá voda
Nie nadarmo ľudoví liečitelia odporúčajú na liečbu celkového vyčerpania, ľadvinových kameňov, zlého trávenia, problémov s prostatou a ďalších diagnóz, pitie obyčajnej pramenitej vody. Diagnózy, ktoré vznikajú ako dôsledok prekyslenia organizmu, zaznamenávajú zlepšenie už počas kúry. Pramenitá voda, bohatá na zásadité ionty dokáže neutralizovať prekyslenie a zlepšiť zdravotný stav. Nepodceňujte prekyslenie organizmu!
Zdroj: livestrong.com