Za výrazom prekyslenie organizmu (acidóza) sa neskrýva nič iné, ako zvýšené množstvo kyslých látok v krvi a tkanivách. Je to narušenie acidobázickej rovnováhy v tele, a zároveň vstupná brána pre tzv. civilizačné choroby. Čo s tým?
Ako dochádza k prekysleniu organizmu
Príčinou prekyslenia organizmu sú priemyselne upravované potraviny, kombinované s rýchlou konzumáciou jedla (neraz doslova neprítomným „hltaním“) a všadeprítomným stresom. Špeciálnou príčinou je nedodržiavanie správneho pitného režimu. Dlhodobé prekyslenie organizmu je problémom väčšiny populácie „vyspelých“ svetových krajín. Môže vyústiť do cukrovky, osteoporózy, alergických a astmatických ochorení, bolestí hlavy, obezity, kardiovaskulárnych problémov, alebo skončiť aj rakovinou.
Otestujte sa – nie je to nič zložité
Stačí navštíviť lekáreň a kúpiť si lakmusové papieriky určené k meraniu pH. Na druhý deň hneď ráno keď vstanete, namočte lakmusový papierik podľa návodu svojim ranným močom. Sfarbený papierik porovnajte s priloženou stupnicou farieb (na obale výrobku) a odčítajte hodnotu pH. Ideálnou hodnotou je pH 7, predstavujúce neutrálnu hodnotu. Nižšie hodnoty signalizujú kyslé prostredie, vyššie hodnoty predstavujú zásadité prostredie. Test zopakujte niekoľkokrát po sebe, aby ste si mohli výsledky spriemerovať.
Telo sa snaží o rovnováhu pH
Základom funkčných procesov v organizme je snaha o rovnováhu. Telo sa snaží prekyslenie riešiť po svojom, na neutralizáciu kyslosti používa napríklad vápnik (áno, vyťahuje ho na tento účel priamo z kostí = odvápňuje ich). Organizmus si bez našej uvedomelej pomoci nedokáže efektívne pomôcť. Musíme mu preto ísť v ústrety lepším (dôkladnejším) žutím potravy, aktívnejším štýlom života (viac pohybu na čerstvom vzduchu), uprednostnením výrobkov z biofariem pred preéčkovanými produktmi potravinárskych koncernov. Ani to však nestačí – musíme vyvážiť pomer konzumovaných kyselinotvorných a zásadotvorných potravín.
Niektoré kyselinotvorné potraviny:
· brusnice
· cukor
· čierny čaj
· čokoláda
· energetické nápoje
· hríby
· jahody
· káva
· kukurica
· majonézy
· mäso
· mäsové výrobky
· mlieko
· morská soľ
· múčniky
· múka
· ocot
· ovocné džúsy
· ovsené vločky
· pšenica
· ryby
· ryža
· slivky
· syry
· šošovica
· tvaroh
· vajíčka
· vlašské orechy
Niektoré zásadotvorné potraviny:
· avokádo
· banány
· brokolica
· broskyňa
· bylinkové čaje
· cesnak
· cibuľa
· citróny a citrónová voda
· cvikla
· jablká
· figy sušené
· grapefruity
· hrušky
· kaleráb
· kapusta biela
· karfiol
· mandle
· melón
· mrkva
· paradajky
· pomaranče
· reďkovka
· stévia
· šalát hlávkový
· špenát
· uhorky
· zelený čaj
· zeler
· zemiaky
Ako dosiahnuť správnu rovnováhu pH
Kyselinotvorné potraviny nie sú „zlé“ :) a nemusíte ich preto vyraďovať z jedálnička, naše telo ich potrebuje. Stačí ich vyvažovať konzumáciou zásadotvorných potravín. Správny pomer by podľa serióznych zdrojov mal byť 3 : 1, teda tri štvrtiny našej stravy by mali byť zásadotvorné a jedna štvrtina kyselinotvorná. Nezabudnite pritom na zdravý pitný režim a dostatočný prísun vápnika, draslíka a horčíka.