Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Používajte bylinkový čaj správne

rss

Možno bylinky používate pravidelne, možno s ich používaním len začínate alebo ste niekde uprostred. Viete, ako používať bylinky správnym spôsobom tak, aby ste z nich mali len a iba úžitok?

Bylinky na liečenie rôznych ochorení využívame už od praveku. Našťastie nás zvyk piť bylinkové čaje neopustil ani v tejto rýchlej dobe polotovarov, instantných čajov a sirupov. Napokon, existuje niečo príjemnejšie ako uvariť si pohár lipového čaju, pridať med, zabaliť sa do deky a relaxovať? Možno už len pohár čaju šípkového, harmančekového, či medovkového...

Prečo pijeme bylinkové čaje?

Bylinkové čaje okrem ich prirodzene dobrej chuti pijeme najmä kvôli ich účinným látkam. K tým patria alkaloidy, cukry, slizy, saponíny, triesloviny, flavonoidy, či kremičitany.

Ako správne pripraviť čaj z byliniek?

Pri príprave čaju z bylín by ste mali striktne dodržiavať množstvo vody, bylín, ako aj čas lúhovania. Obvykle sa čajová lyžička vňate, kvetov alebo listov byliniek zalieva štvrť litrom vriacej vody a lúhuje 10-15 minút. Bylinka by pri príprave čaju mala byť nasekaná alebo podrtená, aby sa uvoľnilo čo najviac účinných látok. Dôležité je aj nádobu, v ktorej sa čaj lúhuje prikryť. Nálev by nemal prísť ani do kontaktu s kovmi, pretože aj tie môžu ovplyvniť jeho kvalitu (napr. znehodnotiť v ňom vitamíny).

Ako často piť bylinkový čaj?

Bylinkový čaj sa väčšinou odporúča piť 3x denne po dobu jedného mesiaca, následne by ste si mali dať od neho týždňovú pauzu, alebo vymeniť zloženie zmesi. Zmeniť bylinky, z ktorých sa pripravuje čaj, sa odporúča aspoň raz po troch mesiacoch, inak by si telo na dané bylinky zvyklo.

Kedy piť bylinkový čaj?

Doba pitia bylinkového čaju závisí od jeho účinku. Ak pijete čaj na trávenie, mali by ste si ho vypiť pred alebo po jedle, pri močopudných čajoch by ste mali pamätať na to, že sa nepijú pred spaním. Inak čaj môžete piť kedykoľvek počas dňa, ideálne ráno, naobed a večer. Nezabúdajte na to, že nie je vhodné vypiť celú dávku čaju naraz.

Kedy sa bylinkám radšej vyhnúť?

Pri bylinkách a bylinkových čajoch by ste mali byť opatrní najmä ak trpíte nejakými alergiami alebo v tehotenstve.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz