Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Použitý olej z kuchyne? Ešte môže poslúžiť

rss

Nie je to odpad, ale užitočná surovina. Aj prepálený olej po vyprážaní môže ešte poslúžiť. Napríklad ako materiál pre výrobu biopalivovej zložky, ktorá znižuje emisie skleníkových plynov. Ak ho teda nevylejete do výlevky, ale odovzdáte napríklad na Slovnafte, chránite prírodu dvojnásobne.

Upchatá kanalizácia

Použitý kuchynský olej, ktorý slúžil na vyprážanie, ale aj ako nálev potravín, vám pri vyliatí do výlevky zanáša kanalizáciu a postupne ju môže aj upchať. Separovaním oleja si tak môžete ušetriť nemalé náklady na čistenie kanalizácie.

Kým na Slovensku je zber oleja zatiaľ „v plienkach“, vo vyspelých európskych krajinách ľudia triedia kuchynský olej so samozrejmosťou ako papier alebo plasty. Aj u nás už išla legislatíva ďalej. Od nového roka má každá obec povinnosť zabezpečiť zber použitého kuchynského oleja od občanov. Reštaurácie či jedálne majú takúto povinnosť už dávnejšie.

Odneste olej na Slovnaft

Jednou z možností pre vás je odovzdať použitý kuchynský olej na čerpacej stanici Slovnaft. Či olej zbiera konkrétna čerpačka vo vašom meste, si môžete pozrieť tu. Odovzdaný olej nezostane bez odmeny. Za každý deciliter použitého kuchynského oleja dostanete jeden bonusový bod vo vernostnom programe BONUS. Nazbierané body môžete vymeniť za odmeny podľa vášho výberu.

Zbierať olej je jednoduché. Stačí si odložiť originálny obal alebo akúkoľvek priehľadnú PET fľašu. Olej by nemal obsahovať zvyšky potravín, ktoré môžu celú vašu snahu znehodnotiť. Najlepšie ho je zliať cez sitko do suchej a čistej PET fľaše, ktorú potom odovzdáte obsluhe na čerpacej stanici Slovnaft.

Chcem

Použitý kuchynský olej sa upraví a partnerská spoločnosť Meroco z neho vyrobí biopalivovú zložku. Tú Slovnaft na základe zákonnej povinnosti primiešava do motorovej nafty. Olej, ktorý použijete v kuchyni a už nepotrebujete, tak môže výrazne prispieť k ochrane životného prostredia. Má to len jednu podmienku – ak vy chcete.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz