Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny podporujúce a škodiace spánku

rss

Každý z nás vie, že nie je dobré ísť spať s plným, ale ani s prázdnym žalúdkom. A viete aj to, že váš spánok ovplyvňuje to, čo máte na tanieri? Niektoré potraviny spánok ničia a iné ho naopak podporujú. Ktoré sú ktoré?

Potraviny pre sladké sny

Bylinky

Spánok môže byť narušený celodenným stresom. Jeho vplyvom sú vylučované stresové hormóny kortizol a adrenalín rozrušujúce nervovú sústavu. Skúste preto pred spaním vyskúšať čaj z upokojujúcich byliniek, ako sú harmanček, či levanduľa. Tieto bylinky uvoľnia telo i myseľ a zaspávanie bude oveľa jednoduchšie.

Banány

Horčík a draslík, látky podporujúce kvalitný spánok, sú bohato zastúpené v banánoch. Tie sú aj z tohto dôvodu často označované ako prírodné tabletky na spanie.

Med

Pokojný spánok vám privodí už lyžička medu skonzumovaná pred spaním. Môže za to prírodný cukor, ktorý vysiela do mozgu signál, aby prestal vylučovať hormón spojený s bdelosťou. Opatrní by mali byť alergici. U nich by med mohol mať úplne opačný účinok.

Vlašské orechy a čerešne

Vlašské orechy a čerešne sú prirodzený zdroj vitamínu B6, ktorý je kľúčový pre produkciu melatonínu, hormónu podporujúceho kvalitný spánok. Jeho nedostatok v krvi je častým problémom súvisiacim s poruchami spánku. Doprajte si teda za hrsť orechov alebo misku čerešní hodinku pred uložením sa do postele a váš spánok sa iste zlepší.

Pivo

Chmeľ obsiahnutý v pive je už dlhé roky považovaný za sedatívum, pretože upokojuje podráždené nervy, zmierňuje úzkosť, spomaľuje tep. Jedno (nie viac!) pivo pred spaním tak môže pomôcť zlepšiť spánok.

Potraviny, o ktorých by ste mali len snívať

Vo všeobecnosti platí, že negatívny vplyv na spánok majú nezdravé jedlá. Ak si teda niektoré z týchto potravín doprajete príliš často, nepripravujete sa len o zdravý spánok, ale aj škodíte svojmu telu.

Alkohol

Jeden z mýtov o spánku hovorí, že po poháriku sa ľahšie zaspáva. To je síce pravda, ale spánok po ňom nie je vôbec kvalitný a dostatočne hlboký, preto by ste sa poháriku pred spaním (pokiaľ nejde o pohár kvalitného piva) mali radšej vyhnúť.

Káva a energetické nápoje

Kofeín obsiahnutý v káve a energetických nápojoch je pre nás cez deň nápomocný, keď potrebujeme ten správny stimul na sústredenie a odstránenie únavy. Z tohto dôvodu absolútne nie je vhodný večer a pred spaním.

Korenené jedlá

Konzumáciou štipľavých a príliš korenených jedál pred spánkom sa naštartuje váš metabolizmus a zvýši telesná teplota, čím sa zvýši činnosť mozgu. Tým sa môže váš spánok výrazne narušiť.

Tučné jedlá

Jedlá s veľkým obsahom tukov a bielkovín sa dlhšie trávia. Ich konzumácia pred spaním zaťaží váš tráviaci systém, čo môže vyústiť v nepokojný spánok až nepríjemné kŕče.

Čokoláda a zmrzlina

Tieto potraviny sú tiež plné tukov a cukrov, ktoré vaše telo pred spánkom už nepotrebuje, pretože sa zaťažuje trávenie. Súste sa im teda pred spánkom vyhnúť a nahradiť ich niečím iným, napríklad jogurtom s banánmi.

Máte aj vy nejaké dobré tipy, ktoré vám pomáhajú pred spaním nerátať ovečky? Dajte nám o nich vedieť v komentároch :).

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz